Acasă În Lume Hamas incearca o impacare cu Israelul

Hamas incearca o impacare cu Israelul

DISTRIBUIȚI

Constienta de puternicele presiuni exercitate de Statele Unite cu scopul de a-i determina pe palestinieni sa incheie un acord de incetare a focului cu Israelul, pentru a permite aplicarea -foii de parcurs-, miscarea radicala Hamas a incercat, ieri, sa evite izolarea, anuntandu-se gata sa analizeze ideea unui armistitiu. Intre timp, la Washington, senatorul Richard Lugar declara ca adminisratia americana este determinata sa joace un rol activ in reglementarea conflictului israeliano-palestinian si nu a exclus ipoteza unui amestec militar direct al SUA in procesul -de nimicire a terorismului palestinian-.

-Armata noastra este gata sa participe la eforturile de solutionare a dialogului israeliano-palestinian, atat in componenta fortelor internationale de mentinere a pacii, cat si independent. Nu putem sta cu mainile in san. A-i distruge pe teroristi constituie una dintre principalele noastre indatoriri-, a explicat senatorul Lugar intr-un interviu pentru canalul de televiziune Fox News. Potrivit precizarilor sale, nu este vorba numai despre gruparea terorista Hamas, ale carei actiuni au declansat ultimul val de violente in regiune. -Nu vreau sa o iau inaintea evenimentelor, dar cred ca eventualitatea implicarii trupelor americane in acest conflict este destul de mare. Ii sfatuiesc pe teroristi sa nu subestimeze determinarea presedintelui Bush de a combate terorismul, sub toate aspectele lui-, a tinut sa avertizeze senatorul american.

Pe acest fundal, cotidianul israelian -Haaretz- scria ieri ca, hotarat sa-si onoreze promisiunile facute Washingtonului si sa contribuie la crearea conditiilor propice punerii in aplicare a planului international de pace cunoscut sub denumirea de -foaia de parcurs-, premierul israelian Ariel Sharon intentioneaza sa recurga la masuri deosebite de bunavointa, ordonand retragerea trupelor sale nu doar din nordul Fasiei Gaza si de pe malul stang al Iordanului, ci si din Bethleem. Asta in conditiile in care discutiile dintre diferite grupari armate palestiniene vor conduce la rezultate pozitive, adica la acceptarea unei incetari a focului. Desi, nota acelasi ziar, este greu de crezut ca parlamentul tarii va aproba planul lui Sharon. De altfel, primul-ministru a trebuit sa vina ieri in fata Knessetului pentru a explica pozitia cabinetului sau vizavi de -foaia de parcurs-.

Oricand, intr-un gest neasteptat de marinimie, liderii Hamas s-au lasat convinsi de mediatorii greci de a se aseza, alaturi de reprezentantii a 13 factiuni palestiniene, la masa tratativelor pentru a analiza conditiile unei incetari a focului. Dupa trei ore de dezbateri insa, unul dintre conducatorii miscarii radicale Jihadul islamic, Mohammad Al-Hindi, a declarat ca -nu a existat nici o propunere de armistitiu. Au fost doar niste idei in cadrul unui dialog palestinian in vederea confirmarii dreptului la rezistenta-. La randul sau, un alt participant, Ismail Abu Chanab, a precizat ca -Hamas vrea ca Israelul sa puna capat ocupatiei sale si insista pe continuarea rezistentei-. Un esec total? Analistii au respins cu inversunare aceasta presupunere, agatandu-se de fiecare cuvant al reprezentantilor Hamas, care, printre altele, au promis sa mai studieze propunerile delegatiei egiptene. -Vom analiza cu mare atentie sugestiile avansate de emisarii egipteni-, s-a angajat Abdulaziz Al-Rantisi. Or, simplul fapt ca Hamas nu a respins in bloc oferta Ankarei este un semn bun, in opinia comentatorilor politici. In ultima instanta, un esec ar insemna nu numai ingroparea definitiva a -foii de parcurs-, plan la care au lucrat SUA alaturi de UE, ONU si Rusia, dar si sfarsitul carierei de premier a lui Mahmud Abbas, seful cabinetului palestinian, omul in care Washingtonul si-a pus mari sperante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.