Acasă În Lume -In Macedonia se duce un razboi murdar-

-In Macedonia se duce un razboi murdar-

DISTRIBUIȚI

-Macedonia a inceput al treilea razboi mondial.- In acest fel comentau, ieri, ziarele din Pristina, bombele lansate din Macedonia si care au lovit, joi, satul kosovar Krivenik, situat la doar un kilometru de granita. Bombardamentele au inceput la ora sapte dimineata, cateva proiectile cazand in curtea scolii din localitate. Doi civili, Baki Krasniqi si Isaz Haci, precum si un ziarist britanic de la Associated Press Television News, Kerem Lawton, au murit. Aproximativ 20 de localnici au fost raniti. UNMIK a confirmat ca asupra lor s-au tras zece proiectile. Martorii oculari sustin ca si militarii din contingentul polonez dislocat in zona au fost surprinsi de atac. Acestia s-au adapostit si au cerut localnicilor sa faca acelasi lucru. Pentru victime a fost insa prea tarziu.

UNMIK nu a difuzat informatii coerente privind cine si de unde a tras. Liderul gherilelor albaneze, comandantul Sokoli, s-a dezvinovatit, precizand ca rebelii -nu ataca niciodata in acest mod. Noi nu tragem asupra civililor. Proiectilele nu au plecat din pozitiile noastre-. Comandantul fortelor macedonene care lupta la Gracani, Blagovje Markovski, a declarat, in cursul zilei de joi, ca -aici se poate intampla orice, pentru ca asistam la un razboi murdar-. El a precizat ca fortele aflate in subordinea sa au deschis focul la ora sase dimineata, cu o ora inainte ca bombele sa loveasca localitatea kosovara Krivenik, asupra pozitiilor ocupate de gherilele UCK in Caske, Brize, Maline, Gosince si Malin Ze. Ultima localitate se afla langa Skopje, insa celelalte sunt in preajma granitei cu provincia Kosovo. Din punct de vedere militar, este posibil ca, din una dintre aceste localitati, tragand cu artileria, sa se loveasca sate din Kosovo. Voit sau din eroare. Purtatorul de cuvant al premierului macedonean, Georgi Trendafilov, a negat ca trupele macedonene ar fi tras impotriva unor obiective din Kosovo. Un telefon anonim din cursul noptii de joi spre vineri, care sustinea ca ar fi un diplomat din Ministerul Apararii din Skopje, a transmis mai multor agentii de stiri, inclusiv celei din Macedonia, ca, imediat dupa incident, armata macedoneana a primit ordin sa nu mai traga. Autoritatile de la Skopje au dispus constituirea unei comisii speciale care sa ancheteze acest caz, activitatea ei incepand chiar de ieri dimineata.

In urma evenimentelor de joi dimineata, UNMIK a dispus ca toate automobilele care se indreapta din Kosovo spre tarile vecine sa fie insotite de patrule militare. De asemenea, patrulele britanice si cele americane si-au intensificat supravegherea terestra a zonei. Contingentele americane survoleaza zona cu elicoptere Apache.

In Kosovo se stie ca NATO a cerut autoritatilor de la Skopje sa nu faca un caz politic din aceasta chestiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.