Acasă În Lume Intense negocieri politice la Ankara

Intense negocieri politice la Ankara

DISTRIBUIȚI

Numit marti in functia de prim-ministru, Recep Tayyip Erdogan a continuat ieri consultarile in vederea formarii unui nou guvern turc, analistii afisand, totusi, un oarecare pesimism in privinta sanselor incheierii la timp a misiunii incredintate de presedintele Ahmet Necdet Sezer. Prin urmare, exista temerea ca Erdogan nu va putea deveni oficial premier decat in cursul zilei de astazi. Or, acest lucru pune sub semnul incertitudinii un eventual vot care sa autorizeze deplasarea fortelor americane pe pamant turcesc in vederea unei interventii in Irak.

Oricum, asa se prezenta ieri situatia la Ankara, stare de lucruri confirmata inclusiv de responsabili ai formatiunii politice conduse de Erdogan, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), conform carora proaspatul numit nu va putea prezenta sefului statului lista cabinetului sau decat in cursul zilei de astazi. In aceste conditii, noul guvern nu va putea decat saptamana viitoare sa supuna parlamentului o noua motiune, cu scopul de a obtine aprobarea deputatilor pentru deplasarea a 62.000 de soldati pe teritoriul Turciei. O prima incercare de acest gen a fost respinsa la 1 martie. Un verdict favorabil ar deschide calea deblocarii de catre Statele Unite a unui sprijin de 30 miliarde de dolari, ajutor in care si-au pus mari sperante pietele financiare, in pofida ostilitatii manifestate de opinia publica vizavi de un razboi in Irak.

Intre timp, seful diplomatiei turce, Yasar Yakis, a anuntat ca nu este, inca, sigur daca executivul va sesiza din nou parlamentul. -Nici o decizie nu a fost luata in legatura cu un al doilea vot. Inainte de toate, trebuie sa hotaram daca va exista o noua motiune-, a spus el adresandu-se ziaristilor.

Cu toate acestea, incurajate de promisiunile guvernului de la Ankara referitoare la votul in cauza, SUA au continuat sa debarce materiale militare, cu precadere in portul Iskenderun, din sudul tarii, in timp ce convoaie de 30-40 de semiremorchere, incarcate cu vehicule militare, se indreapta zilnic spre bazele americane de estul Turciei. Simtindu-se ignorati, deputatii din opozitie au solicitat deschiderea unei anchete pe marginea acestor miscari, cerere respinsa insa de partidul lui Erdogan, care dispune de o majoritate parlamentara covarsitoare. Iar Ambasada SUA la Ankara s-a grabit sa precizeze ca respectiva deplasare nu are nici o legatura cu pregatirile pentru o operatiune terestra in Irak. -Nu sunt trupe combative, ci personal si echipamente militare dislocate in stricta conformitate cu decizia parlamentului turc. Detaliile deplasarii au facut obiectul unui acord intre guvernele noastre-, a explicat purtatorul de cuvant al ambasadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.