Home În Lume Irakienii mai vor sapte ani cu Saddam

Irakienii mai vor sapte ani cu Saddam

DISTRIBUIŢI

Irakienii s-au prezentat ieri cu mic, cu mare la urne, pentru a-i acorda inca un mandat de sapte ani presedintelui Saddam Hussein. Alegatorii s-au prezentat la circumscriptiile electorale cu urale si strigate de bucurie, considerand ca, prin votul lor, sfideaza Washingtonul, care pregateste o inlaturare a lui Saddam de la putere.

-Votand, am tras un glont in directia lui Bush si a clicii lui-, a declarat Abdel Majid Janabi, un alegator din Bagdad, in varsta de 67 de ani. -Toata lumea trebuie sa spuna <da>, iar cei care prefera contrariul n-au decat sa ramana acasa-, a spus, la randul lui, un tanar. Pentru acest eveniment maret, urnele au fost impodobite cu portrete ale sefului statului.

-Am votat cu sange-

O femeie a votat cu sangele ei, un gest urmat imediat de numerosi alegatori: -Cu sufletul nostru, cu sangele nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Saddam Hussein-, a scandat multimea intrata parca in transa. Numarul doi al regimului de la Bagdad, Izzat Ibrahim, ce supervizeaza comisia electorala, a votat intr-o scoala din centrul capitalei irakiene, intr-o ambianta de sarbatoare. El a cerut irakienilor sa voteze -da, da si iar da-. -Votandu-l pe Saddam, poporul irakian voteaza pentru libertatea lui, pentru independenta, viitorul si destinul lui, deoarece Saddam simbolizeaza toate acestea. De fapt, irakienii se aleg pe ei insisi-, a afirmat Izzat. Totodata, el l-a calificat pe presedintele Statelor Unite, George W. Bush, drept -criminal- si l-a acuzat ca incearca -sa-si insele poporul-, punand la cale un atac impotriva Irakului.

-Da,da,da pentru Saddam!-

Desi Saddam nu a avut nici un rival la referendumul prezidential de ieri, autoritatile irakiene spera ca va fi depasit scorul de 99,96 procente, inregistrat de seful statului in 1995, pentru a transmite un mesaj puternic Washingtonului. Pentru a mobiliza populatia, posturile oficiale de radio si televiziune au difuzat mai multe saptamani la rand apeluri frenetice, chemand electoratul sa-i asigure lui Saddam un nou mandat. Partidul unic Baas a organizat, chiar, in fiecare cartier adunari sub sloganul -Da, da, da pentru Saddam!-. Aproape 12 milioane de alegatori au fost invitati sa-si exercite dreptul constitutional in cele 1.905 birouri deschise pe intreg cuprinsul tarii.

Prajituri si ceai

Pentru a-i incuraja pe oameni sa vina la vot, in cele mai multe circumscriptii au fost amenajate un fel de bufete, unde au fost servite, gratuit, prajituri si ceai. Iar copiii au prezentat spectacole si au interpretat cantece patriotice. Dupa cum notau agentiile internationale de presa, regimul de la Bagdad a dorit sa transforme scrutinul de ieri intr-o ocazie de aparare a patriei impotriva amenintarii americane. Luni seara, presedintele Bush a inscris Irakul in cadrul -razboiului impotriva terorismului-, condamnand atentatele din Yemen, Kuweit si Bali. In aceeasi zi, in timpul unui miting electoral organizat la Bagdad, vicepremierul irakian, Taha Yassine Ramadan, a respins planul Guvernului Bush, de ocupare pe termen lung a Irakului, dupa demiterea lui Saddam. Pe acest fundal, avioane americane si britanice au atacat un centru de comandament al apararii antiaeriene irakiene situat la sud-est de Bagdad. Potrivit unui comunicat oficial, actiunea s-a constituit ca o riposta la amenintarile formulate de irakieni la adresa aparatelor ce patruleaza in zona de excludere aeriana din sudul Irakului.

Ankara avertizeaza

Intre timp, Turcia a dat de inteles ca ar putea recurge la forta militara pentru a preveni crearea unui stat kurd independent in Irak. Intr-un interviu televizat, ministrul turc al apararii, Sabahattin Cakmakoglu, nu a confirmat prezenta soldatilor turci in nordul Irakului, dar a avertizat ca Ankara ar putea opta in favoarea unei actiuni armate. -Daca se va dovedi necesar, putem face o demonstratie de forta si sa intervenim-, a spus el. Ankara se teme ca populatia kurda va forma un stat independent in nordul Irakului, pe fondul nebuniei unei operatiuni militare americane impotriva Bagdadului. In ajun, premierul turc, Bulent Ecevit, estimase ca vointa aparenta a kurzilor din Irak de a-si proclama un stat independent, cu sprijinul activ al SUA, risca sa antreneze tara lui intr-un razboi. Cu scopul de a-i intimida pe kurzii irakieni, Turcia a procedat la o intarire a efectivelor sale armate deplasate in nordul Irakului, ridicand de la 4.000 la 10.000 numarul militarilor dislocati in zona. In opinia autoritatilor de la Ankara, crearea unui stat kurd independent in Irak ii va incuraja pe kurzii din Turcia, care se bat pentru a obtine un statut de autonomie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.