Acasă În Lume Kievul vrea să meargă la război pentru Crimeea

Kievul vrea să meargă la război pentru Crimeea

DISTRIBUIȚI

Autoritățile de la Kiev nu intențio­nează să tolereze actuala situație prin care Federația Rusă și-a anexat peninsula Crimeea și este gata să ridice armele, dacă va fi nevoie. Cel puțin așa sună un angajament luat, ieri, de la Kiev, printr-o rezoluție votată în Parlament. Ucraina va lupta pentru "eliberarea" Crimeei și "nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia", se arată în documentul citat. "Ucraina nu va înceta să lupte pentru eliberarea Crimeei, oricât de lungă și de dureroasă va fi această luptă", arată rezoluția adoptată la inițiativa președintelui interimar Oleksandr Turcinov.
Textul subliniază că „frontierele au fost modificate pentru prima oară de la cel de-al doilea Război Mondial” de Rusia, care este garant al suveranității Ucrainei, după ce fosta republică sovietică a renunțat, în 1994, la arsenalul nuclear. Parlamentarii mai cer comunității internaționale să „nu recunoască așa-zisa republică Crimeea și anexarea teritoriului și a orașului Sevastopol la Rusia”. În timp ce la Kiev liderii ucraineni își făceau curaj să acționeze în baza unui cadrul legal suplimentar în Crimeea, Duma de stat (camera inferioară a Parlamentului rus -n.r.) ratifica tratatul ce consfințea
alipirea Crimeei la Rusia, semnat marți de către președintele Vladimir Putin cu lideri proruși crimeeni. Ratificarea a fost adoptată cu 443 de voturi pentru și unul împotrivă. Deputații au adoptat totodată o lege constituțională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Deocamdată, Moscova nu a precizat ce trupe ruse vor staționa pe noul teritoriu anexat, dar Viktor Ozerov, președintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus), a spus că numărul lor nu va depăși 25.000 de soldați.

Soluția Moscovei: federalizarea Ucrainei

După ce aplicat soluția militară în cazul Crimeei, Moscova vrea să continue fărâmițarea Ucrainei, de data această printr-un proiect politic. În acest sens, șeful diplomației moscovite, Serghei Lavrov, vede o soluție în federalizarea acestei țări în scopul stabilizării situației din Ucraina. "Noi dorim să înțelegem cine reprezintă concret puterea legitimă la Kiev. De aceea, propunem, înainte de toate, lansarea unei reforme constituționale care să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Ucrainei și de interesele tuturor regiunilor și numai după aceea să se formeze organele puterii legitime, atât legislative, cât și executive, la centru și în regiuni. Noi suntem convinși că numai o federalizare a Ucrainei va permite stabilizarea acestei țări", a declarat șeful diplomației de la Moscova, citat de RIA Novosti. El a folosit din nou retorica potrivit căreia la Kiev a avut loc o lovitură de stat, dată cu ajutor din afara țării, motiv pentru care Rusia doar a intervenit în apărarea drepturilor cetățenilor de etnie rusă din Ucraina.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.