Home În Lume Moscova nu va accepta -gratis- o interventie in Irak

Moscova nu va accepta -gratis- o interventie in Irak

DISTRIBUIŢI

Primul-ministru al Marii Britanii se afla de ieri la Moscova, intr-o misiune pe cat de dificila, pe atat de responsabila. El ar trebui sa convinga conducerea Rusiei sa adopte o pozitie mai flexibila in problema irakiana. Pe acest fundal, un oficial de la Kremlin declarase, potrivit publicatiei -The Independent-, ca sprijinul tarii sale pentru o campanie militara de inlaturare a regimului Saddam Hussein va avea un pret ridicat. Dar, s-a grabit el sa precizeze, Moscova nu intentioneaza sa impiedice o actiune a Statelor Unite.

Oricum, cu cateva ore inainte de sosirea lui Blair, purtatorul de cuvant al Kremlinului afirmase ca Rusia va aborda problema irakiana -pragmatic-, sugerand posibilitatea solicitarii de compensatii financiare. De ce se teme Moscova? In primul rand ca, o data cu instalarea unui nou regim la Bagdad, toate proiectele ei economice din Irak vor fi anulate. Rusia este unul dintre principalii parteneri ai Irakului in toate sferele economice. Astfel, potrivit Bagdadului, in cadrul programului -Petrol contra hrana-, companiile rusesti detin 70% din numarul total al contractelor semnate de Ministerul Petrolului si 50% din cele semnate de Ministerul irakian al Industriei si Resurselor Minerale. In plus, Rusia este principalul intermediar pentru vanzarea petrolului irakian. Mai exista, totodata, 67 de proiecte, in valoare de zeci de miliarde de dolari, care fac parte din programul de colaborare pe termen lung. E adevarat, aceste acorduri nu au fost inca semnate.

De mentionat ca, inaintea Rusiei, si Franta a facut un pas spre acceptarea ideii ca un razboi antiirakian este inevitabil, dar a continuat sa critice Statele Unite pentru pozitia lor agresiva in chestiunea Irakului. Parisul insista de mai mult timp asupra necesitatii adoptarii a doua rezolutii ONU cu privire la Irak, dar pozitia Rusiei in aceasta problema nu este clara. Conform initiativei franceze, prima rezolutie ar urma sa ceara Irakului acordul pentru revenirea inspectorilor ONU, iar cea de-a doua ar urma sa autorizeze utilizarea fortei, in cazul in care inspectorii ar fi impiedicati sa isi desfasoare activitatea. SUA si Marea Britanie prefera o singura rezolutie intransigenta. Premierul britanic a infirmat, miercuri seara, sugestiile potrivit carora Rusia ar putea solicita garantii financiare substantiale, in schimbul sustinerii unei interventii impotriva Irakului. -Este evident ca Rusia manifesta anumite interese in aceasta problema, dar nu cred ca se poate pune problema fixarii unor preturi-, a declarat premierul britanic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.