Primele alegeri legislative de la preluarea puterii de catre generalul Pervez Musharraf, in 1999, s-au desfasurat ieri in Pakistan. In general, scrutinul s-a derulat intr-un calm relativ, desi au fost semnalate unele incidente, dintre care unul, in sudul tarii, s-a soldat cu un mort.
Cel mai grav incident de acest gen s-a produs la aproximativ 250 kilometri est de Karachi si a opus militanti ai Partidului national popular (NPP – apropiat regimului militar) si adepti ai Partidului popular pakistanez (PPP, de opozitie si condus de Benazir Bhutto). O persoana a fost ucisa, iar alte doua, ranite. Un asemenea eveniment, ce i-a avut ca protagonisti pe doi candidati rivali, a determinat intreruperea timp de 15 minute a procedurii de vot in trei birouri din Gujranwala, provincia Punjab. In restul tarii, operatiunile au decurs destul de normal, potrivit relatarilor agentiilor de presa. Cele 72 milioane de alegatori au desemnat componenta viitoarei Adunari Nationale, ce numara 342 de membri si care va numi viitorul prim-ministru, precum si configuratia celor patru adunari provinciale, ce se constituie intr-un colegiu electoral pentru Senat si care are 728 de membri. Potrivit informatiilor de la primele ore ale zilei, prezenta la urne se anunta destul de ridicata, inclusiv in randul celor aproximativ 2,5 milioane de tineri pakistanezi, chemati pentru prima data sa-si exercite dreptul la vot, dupa ce varsta minima a fost coborata de la 21 la 18 ani. La ultimele legislative din 1997, participarea a fost de numai 36 de procente.
Creat in urma cu 35 de ani, Partidul popular pakistanez (PPP), principala formatiune de opozitie, ar putea obtine cel mai bun scor, in pofida absentei liderului ei, Benazir Bhutto, care a fost de doua ori prim-ministru si care acum traieste in exil la Londra. Ea nu a fost autorizata sa se prezinte la scrutin. Totusi, ea a trimis mesaje puternice militantilor ei, carora le-a cerut sa faca tot posibilul pentru a inlatura dictatura militara aflata la putere. La randul ei, Liga musulmana pakistaneza – Quaid, factiune disidenta recent creata pentru sustinerea presedintelui Musharraf, ar putea cumula un numar considerabil de sufragii. In schimb, Liga musulmana pakistaneza – Nawaz, partidul fostului premier Nawaz Sharif, alungat cu trei ani in urma de Musharraf – ar putea fi victima absentei liderului ei. Un alt bloc electoral, MMA, o alianta de sase partide fundamentaliste musulmane, are sanse sa recupereze voturile islamistilor deceptionati de aderarea lui Musharraf la coalitia antiterorista angajata de Statele Unite si la campania de bombardamente din Afganistan. In orice caz, generalul Musharraf a promis, in ajunul deschiderii birourilor de vot, ca scrutinul -va fi liber, just si transparent-. El a promis, totodata ca -va transfera complet puterea primului-ministru-, care va rezulta din optiunile electoratului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane