Home În Lume NATO are în vedere o prezență permanentă în Europa de Est

NATO are în vedere o prezență permanentă în Europa de Est

DISTRIBUIŢI

 

Criza din Ucraina și tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianța Nord-Atlantică să ia în considerare o prezență militară permanentă în țările membre din Europa de Est, a afirmat marți comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, citat de AFP.

 

‘Urmărim îndeaproape evoluția evenimentelor dramatice care se desfășoară în estul Ucrainei și rămânem deosebit de îngrijorați din cauza locuitorilor’, a declarat la Ottawa generalul Philip Breedlove în cursul unei conferințe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, șeful statului-major canadian al apărării.

 

Referitor la posibilitatea ca situația din Ucraina să ducă la o prezență permanentă a NATO în țările membre din Europa de Est, el a spus: ‘Cred că trebuie să ne gândim la aceasta’.

 

‘Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacție, disponibilitatea și poziționarea forțelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă paradigmă’, a explicat comandantul forțelor Alianței.

 

 

Este necesar să reevaluăm ‘capacitatea de reacție a forțelor de apărare’ a NATO din cauza noilor date din relația cu Rusia care până în prezent a fost văzută ca un partener. După destrămarea blocului comunist și căderea Zidului de la Berlin în 1989, Alianța a evaluat situația în care ‘noi am considerat Rusia mai mult ca un viitor partener’, a subliniat generalul Philip Breedlove.

 

În acest context, țările Alianței și-au redus bugetele militare, dar și ‘structura forțelor și amplasarea acestora’. De aici înainte, ‘Rusia nu mai acționează ca un partener’, iar ‘anexarea Crimeii (…) a modificat această dinamică’, a continuat el.

 

 

NATO a anunțat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării țărilor din Europa de Est și a sporit numărul raidurilor efectuate de aviația sa deasupra țărilor baltice. Unități navale urmează să fie trimise în Marea Baltică și estul Mediteranei.

 

De asemenea, Washingtonul a anunțat desfășurarea a patru companii de parașutiști, 600 de soldați, pentru exerciții militare în Polonia și țările baltice.

 

În mod normal, aceste trupe ar trebui retrase până la sfârșitul anului.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.