Acasă În Lume Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIȚI

<> Anulare

Curtea Suprema a Ungariei a anulat rezultatele oficiale ale referendumului asupra dublei cetatenii si a ordonat o renumarare in aproximativ 10% din districtele de vot. Cetatenii Ungariei au votat, la 5 decembrie, asupra a doua chestiuni: daca poate fi acordata cetatenia ungara etnicilor maghiari din tarile vecine si daca serviciile medicale trebuie mentinute sub controlul statului. Decizia Curtii Supreme vine dupa ce Federatia mondiala a maghiarilor – care a initiat referendumul asupra cetateniei – a afirmat ca au existat nereguli in multe centre de votare.

<> Proces

Ali Hassan al-Majid, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Saddam Hussein, cunoscut mai bine sub numele de -Chemical Ali-, va fi primul membru al fostului regim de la Bagdad care va fi judecat, a declarat ministrul apararii irakian, Hazem Shaalan, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bagdad. Primele audieri vor avea loc in cursul saptamanii viitoare, iar procesul va incepe la jumatatea lunii ianuarie, a precizat demnitarul irakian, apreciind ca nu va fi un proces de lunga durata.

<> Amenintari

Guvernul japonez ignora recentele amenintari ale Coreii de Nord, care a avertizat ca impunerea de catre Tokio de sanctiuni economice Phenianului ar echivala -cu o declaratie de razboi-. Premierul japonez, Junichiro Koizumi, a apreciat ca acest avertisment ar tine mai degraba de o strategie politica decat de un santaj. -Trebuie sa observam cu atentie care sunt adevaratele intentii-, a afirmat el. -Daca sunt impuse sanctiuni, le vom considera drept o declaratie de razboi si reactia noastra va fi rapida, fizica si eficienta-, a avertizat ieri agentia de presa nord-coreeana ACTC.

<> Test esuat

Primul test efectuat dupa aproape doi ani pentru a verifica functionalitatea scutului antiracheta al SUA a esuat, ieri, cand un interceptor de rachete s-a inchis automat la apropierea proiectilului. In 2002, presedintele George W.Bush a promis ca primele elemente ale scutului antiracheta vor fi operationale pana la sfarsitul acestui an, dar, potrivit criticilor, teste similare celui de ieri arata ca sistemul nu probeaza, deocamdata, capacitati defensive reale.

<> Scandal

Bernard Kerik, fostul sef al politiei din New York, cel desemnat de George W. Bush pentru a prelua portofoliul securitatii nationale, care apoi s-a retras din cursa, este acuzat acum ca a folosit un apartament destinat politistilor pentru o serie de intalniri amoroase cu editorul Judith Regan. Pe de alta parte, ziaristii de la -The New York Times- sustin ca un oficial cu starea sa materiala, nu foarte buna, nu avea cum sa intretina si sa renoveze recent doua apartamente de lux din centrul New Yorkului. Mai mult, Kerik este acuzat ca a mai fost casatorit o data, in afara celor doua mariaje trecute in biografia oficiala. Este vorba despre casnicia cu Jacqueline, care a fost oficiata in iarna lui 1983. Problema este ca Bernard Kerik nu divortase inca de prima sa sotie, Linda, de care se separase in 1982, dar procesul a fost finalizat in iunie 1983.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.