Acasă În Lume Polonia, gura de aer proaspat a Europei

Polonia, gura de aer proaspat a Europei

DISTRIBUIȚI

Ironia face ca astazi, in Franta, sa se intalneasca doi premieri ale caror viitoare cariere politice sunt umbrite de incertitudini. In timp ce Dominique de Villepin risca sa piarda batalia cu studentii, polonezul Kazimierz Marcinkiewicz face parte dintr-un partid care solicita insistent dizolvarea parlamentului si organizarea alegerilor anticipate.


Desi Lege si Justitie (PiS), formatiunea aflata la guvernare in Polonia, considera ca problema unei majoritati clare in legislativ trebuie rezolvata printr-un scrutin inainte de termen, premierul Marcinkiewicz priveste altfel lucrurile. Inaintea vizitei sale la Paris, oficialul a precizat pentru publicatia -Le Monde- ca guvernul minoritar de la Varsovia trebuie sa lucreze in continuare, deoarece sansele organizarii unor alegeri anticipate sunt -infime-. Marcinkiewicz – fost membru al Solidaritatii – justifica tensiunile de pe scena politica poloneza, sustinand ca acestea sunt inerente perioadei post-comuniste si amintind ca cele doua partide care au castigat alegerile de anul trecut nu au experienta puterii.

Premierul a dat de inteles, de asemenea, ca atunci cand vine vorba de principii, tara sa nu accepta sa primeasca lectii de la nimeni. Astfel, el a precizat ca Polonia e un stat tolerant, dar pentru care homosexualitatea nu este o valoare. A dezmintit si acuzatiile referitoare la nerespectarea drepturilor femeilor, amintind ca reprezentante ale sexului frumos se afla printre garzile sale de corp.

Exista insa si un alt subiect delicat, care l-a determinat pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, sa reaminteasca Poloniei importanta -valorilor europene-. Varsovia se opune achizitionarii bancii poloneze BPH de catre banca italiana UniCredito. Premierul s-a aparat si de asta-data, sustinand ca presedintele bancii centrale poloneze, Leszek Balcerowicz, (care sustine aceasta tranzactie) face de fapt politica.

Vorbind despre rolul Poloniei in Uniune, liderul excutivului varsovian a spus ca tara sa este -tanara si ambitioasa-, asumandu-si astfel un rol dificil, care ii aduce uneori critici, dar care asigura Batranului Continent gura de aer proaspat de care are mare nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.