Acasă În Lume Putin, dispus să atace Ucraina în baza unui mandat din partea „președintelui...

Putin, dispus să atace Ucraina în baza unui mandat din partea „președintelui legitim” Ianukovici

DISTRIBUIȚI

În cele din urmă, liderul de la Kremlin a rupt tăcerea și a ținut ieri o primă conferință de presă asupra situației din Ucraina, acolo unde soldații ruși se află deja instalați în peninsula Crimeea. Aceștia pretind că o apără de puterea ilegitimă care s-a instalat la Kiev în urma unei lovituri de stat. Chiar dacă nu are de gând să folosească armata, Putin a spus că Moscova își rezervă dreptul de a-și apăra prin toate mijloacele cetățenii ruși de acolo. „Dacă luăm decizia să utilizăm forțele armate în Ucraina, ea va fi întru totul legitimă, în deplin acord cu dreptul internațional, în măsura în care avem o cerere din partea președintelui legitim (Viktor Ianukovici). Obligațiile noastre coincid, în acest caz, cu interesul nostru de a apăra oamenii pe care îi considerăm apropiați din punct de vedere istoric, cultural, economic", a declarat el, precizând că în acest caz se va putea vorbi despre o "misiune umanitară". "Avem o cerere din partea președintelui legitim" Viktor Ianukovici să efectuăm o intervenție militară în Ucraina, a subliniat Putin, apreciind că acesta este în continuare șeful statului ucrainean. Cu toate acestea, Putin s-a contrazis un pic mai târziu, spunând că Ianukovici nu mai are niciun viitor ca om politic. "Cred că nu are viitor politic. I-am spus deja acest lucru", a declarat Putin într-o întâlnire cu jurnaliști la reședința sa de la periferia Moscovei.

„Forțe locale“ profesioniste

Seria sofismelor a continuat în aceeași conferință de presă ținută la reședința sa de la periferia Moscovei. Răspunzând, întrebării unui jurnalist dacă forțele ruse ocupă Crimeea, unde bazele ucrainene sunt încercuite de către persoane în uniformă dar care nu poartă vreun semn de identificare, Putin a răspuns "nu, (acestea) nu participă. Este vorba despre forțe locale de autoapărare" și că orice poate procura o astfel de uniformă. După ce reporterul a insistat că este vorba de oameni pregătiți din punct de vedere militar, conform procedurilor pe care le respectă, Putin a afirmat că astfel de oameni pregătiți s-au aflat și la Kiev pe EuroMaidan și că aceștia au fost antrenați în tabere speciale din Polonia, Lituania, dar și Ucraina, sugerând că și aceste „forțe locale“ din Crimeea au o astfel de pregătire. Dacă în plan politic, lucrurile sunt clare între Kiev și Moscova, situația începe să se complice și în plan economic. Gigantul Gazprom a anunțat ieri că va anula, din aprilie, tarifele preferențiale la gaze pentru Ucraina, stabilite în decembrie în cadrul unui plan de salvare al acestei foste republici sovietice, a precizat directorul gigantului rus Aleksei Miller. El a mai amintit voalat că Ucraina are de plată acumulată o datorie de circa 2-3 miliarde de dolari la compania rusă. În replică, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a afirmat ieri că CE lucrează la un plan pentru a ajuta Ucraina să-și plătească datoria în valoare de două miliarde de dolari pentru livrări de gaze naturale rusești și poate, de asemenea, să-i furnizeze gaze naturale.

„Transnistria“ ucraineană

De asemenea, șeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a sosit ieri la Kiev în semn de susținere față de noul regim ucrainean, în contextul în care săptămâna viitoare ar putea să fie adoptate sancțiuni împotriva Moscovei. Luni seară, Kerry a reafirmat sprijinul SUA pentru Republica Moldova, menționând că Rusia a efectuat presiuni asupra acestui stat. În paralel, ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, a afirmat ieri că evenimentele actuale din Crimeea și din jurul acesteia reprezintă un argument în plus pentru soluționarea cât mai rapidă și a problemei transnistrene. Asta chiar dacă, în 2013, Ucraina a deținut pentru șase luni președinția rotativă a OSCE, timp în care Kievul nu a făcut niciun efort pentru reglementarea dosarului, atitudine care de altfel persistă de circa 22 de ani din partea Ucrainei pe acest dosar pe care îl putea rezolva chiar ea dacă exista suficientă voință în acest sens. Acum, aceste declarații par mai mult decât tardive iar Ucraina este posibil să experimenteze chiar ea o „Transnistrie“ în Crimeea, ba chiar mai mult, un precedent Kosovo, așa cum a afirmat chiar ieri președintele rus Vladimir Putin într-o paralelă extrem de explicită.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.