Timp de o saptamana, o armata de 650.000 de oameni vor numara cati locuitori traiesc in Rusia, cu ce se ocupa ei, ce limbi cunosc. Este pentru prima data cand in istoria postsovietica a tarii se desfasoara un recensamant. Dupa cum precizeaza hotararea de guvern, scopul actiunii rezida in -obtinerea de informatii privind numarul populatiei, amplasarea ei pe teritoriul statului, precum si alte date necesare pentru determinarea perspectivelor de dezvoltare socio-economica a Rusiei-. Primele rezultate ale -numaratorii- ar trebui sa fie date publicitatii la sfarsitul anului curent, cele finale urmand sa fie anuntate spre sfarsitul lui 2003.
Prima zi a recensamantului a oferit insa numeroase surprize, unele dintre cele mai neplacute, dar si prilejul mai marilor tarii de a iesi in fata, ca un exemplu demn de urmat. Astfel, printre primii chestionati s-au aflat presedintele Vladimir Putin, premierul Mihail Kasianov si Patriarhul Moscovei si intregii Rusii, Aleksei al II-lea. In fata tinerei venite sa-l ia la intrebari pe seful statului, Daria Afonina, studenta in anul doi la economie, Putin s-a prezentat impreuna cu sotia, Liudmila, si cu cainele. Zambind aproape tot timpul, Putin a declarat ca lucreaza la o institutie care se afla -in serviciul poporului- si ca stie doar limba germana. Liudmila nu s-a sfiit sa indice trei limbi straine: franceza, spaniola si germana. Intreaga procedura a durat in jur de 20 de minute. Cu cinci mai mult decat la premierul Mihail Kasianov. Spre deosebire de Putin, seful Executivului de la Moscova a preferat sa vina personal in fata anchetatorilor si sa raspunda in numele sau, al sotiei si al fiicei. A reiesit ca primul-ministru este angajatul unei institutii care se afla -in serviciul statului-. Inainte de a se supune procedurii, Patriarhul Aleksei al II-lea i-a chemat pe credinciosii rusi sa participate fara teama la recensamant.
Problema numarul unu: cainii
Numai ca in chiar prima zi a recensamantului au aparut probleme: mai multe locuinte au fost jefuite de falsi anchetatori, iar proprietarii, desfigurati in bataie. Si nici urma de infractori. In alta ordine de idei, mai exista o bariera, de data aceasta de factura psihologica, peste care omul de rand ar trebui sa treaca: este teama de KGB, care inca mai dainuie in sufletele oamenilor. Ziarele de ieri scriau, de exemplu, cum un tanar anchetator s-a vazut obligat sa negocieze pret de 20 de minute pentru a-l determina pe un locatar sa-i deschida usa. Oricum, potrivit pronosticurilor cotidianului moscovit -Vremia Novostei-, aproximativ 15% dintre moscoviti si 17% dintre locuitorii Sankt-Petersburgului vor refuza sa raspunda anchetatorilor. Dar nu numai populatia are motive de panica, dar si anchetatorii. Cea mai mare spaima a lor o reprezinta cainii, atat cei vagabonzi, cat si cei din apartamente.
Cosmonautii, fotbalistii si mercenarii
Cu toate acestea, nimeni nu va putea scapa de recensamant. Nici chiar cosmonautii. Valeri Korzun si Serghei Trescev, aflati acum pe orbita, au promis sa se achite de aceasta obligatie in cursul zilei de astazi. -Recensamantul populatiei in cosmos este o premiera absoluta. De aceea, la revenirea chestionarelor pe pamant, datele inscrise vor fi prelucrate si inscrise in banca de date, dupa care respectivele foi vor fi depuse la Muzeul Comitetului de stat pentru statistica al Federatiei Ruse. In schimb, la baza sportiva -Bor-, unde se antreneaza echipa nationala de fotbal a tarii, a fost liniste. Cel putin pana ieri, nimeni nu tulburase orele de antrenament. Recensamantul a inceput si in Cecenia, unde au fost luate masuri deosebite de securitate. Primii vor raspunde intrebarilor anchetei locuitorii din zonele greu accesibile ale micii republici secesioniste. Iar dupa cum nota presa de la Moscova, -va fi inregistrat, post mortem, si un grup de mercenari straini din Cecenia-.
Localitati-fantoma
Primele informatii furnizate de anchetatorii din regiunile indepartate ale Rusiei au confirmat existenta localitatilor-fantoma. Concret, este vorba despre asezari oficial inregistrate, dar care, in realitate, au ramas pustii de foarte mult timp, incetand, practic, sa mai -traiasca-. Au mai fost situatii cand, ajunsi pe teren, -oamenii legii- au gasit, in locul celor 2.000 de persoane inscrise in actele de stat, doar 100. Si asta intr-un sat care, in perioada sovietica, numara 4.000 de suflete si era considerat o localitate model.
Prilej de descarcare a sufletului
-Dincolo de toate trebuie insa remarcat faptul ca recensamantul a devenit, cel putin la noi, in Rusia, un prilej ideal pentru descarcarea sufletului. Oamenii ii primesc pe anchetatori aparent cu inima deschisa, dar nu-i lasa sa plece decat dupa ce-si varsa tot oful acumulat de-a lungul anilor-.