Acasă În Lume Republica Moldova amenințată direct de Putin

Republica Moldova amenințată direct de Putin

DISTRIBUIȚI

Conducerea de la Moscova s-a împărțit joi în două pentru a transmite mesaje diferite. Pe de o parte, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a zburat la Geneva pentru a purta negocieri cu liderii de la Kiev sub tutela euro-atlantică, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a rămas acasă pentru a transmite mesaje războinice și amenințări voalate la adresa Ucrainei și Republicii Moldova. El a afirmat că „nu îi este frică de NATO”, răspunzând comentariului unui jurnalist rus anti-occidental care a prezentat Alianța Nord-Atlantică drept o "tumoare canceroasă" în creștere. „Putem să le înăbușim cu toții, de ce vă este frică?”, a adăugat Putin în deja obișnuitele sale butade. Ceea ce este însă mai important este faptul că Putin a dorit să transmită un mesaj mai apăsat la Chișinău în privința pretinsei blocade pe care Rusia o impută Republicii Moldova în legătură cu regiunea separatistă. „ Transnistria are o populație de peste jumătate de milion, iar oamenii au puternice atitudini proruse. Mulți sunt cetățeni ruși. Oamenii au propriile convingeri referitor la modul în care să-și construiască viitorul, soarta. Aceasta nu este altceva decât o manifestare a democrației, dacă le vom permite să facă după cum doresc (…) trebuie ridicată blocada ale cărei urmări negative sunt resimțite de oamenii care locuiesc în Transnistria. (Blocadă) și din partea Moldovei, și din partea Ucrainei. Spre granița cu Transnistria, din partea Ucrainei au fost deja trimise formațiuni armate naționaliste. Desigur, unei asemenea situații trebuie să i se pună capăt cât mai urgent”, a declarat Putin. El a mai spus că "speră foarte mult" să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina, unde în estul țării se confruntă forțele amate ucrainene și insurgenții proruși. De asemenea, Kremlinul s-a ferit să ofere un răspuns concret privind cererea recentă a Transnistriei de alipire la Rusia. Pe de altă parte, legislativul de la Bruxelles a decis joi, aprobând propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a acordurilor de asociere cu Chișinău și Tbilisi imediat după semnare, că Republica Moldova, Georgia și Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea condițiilor pentru statutul de țară membră.

Scutul continuă să fie în dizgrația Moscovei

Nu în ultimul rând, Putin a spus că Rusia va răspunde dacă SUA continuă planurile privind instalarea elementelor scutului de apărare antirachetă în Europa de Est, acuzând totodată Washingtonul de alimentarea unei curse a înarmărilor de tipul 'războiului rece'. La rândul său, președintele Traian Băsescu a afirmat joi că Rusia trebuie să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune. În mesajul lui Băsescu se precizează că România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană.

Negocieri sterile la Geneva pe fundalul intensificării tensiunilor

În paralel cu „linia directă” a lui Putin, la Geneva s-a desfășurat joi primele negocieri din noua putere de la Kiev și reprezentanții Moscovei. Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat joi că nu-și face "speranțe nemăsurate" cu privire la primele negocieri internaționale pe tema crizei ucrainene. "Rusia face totul pentru a intensifica tensiunea, ocupa teritorii (ucrainene) și a se livra la provocări", a continuat el. De altfel, Ucraina a interzis joi intrarea pe teritoriul său a bărbaților cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani. Măsura a fost luată după intensificarea protestelor milițiilor ruse din estul Ucrainei. Forțele de ordine ucraineni au ucis joi trei separatiști ruși, rănind alți 13 și reținând alte 63 de persoane.  Circumstanțele incidentului de la baza Gărzii Naționale Ucrainene din Mariupol nu sunt cunoscute pentru moment. Activiști proruși au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unități militare din orașul ucrainean Mariupol, folosind arme automate și cocteiluri Molotov. Ei i-au îndemnat pe militari să treacă "de partea poporului", iar pe comandantul unității să inițieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraș situat la 120 de kilometri sud de Donețk.
Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.