Acasă În Lume Republica Moldova, in pragul revolutiei

Republica Moldova, in pragul revolutiei

DISTRIBUIȚI

-Demisia!- au strigat ieri, la Chisinau, miile de demonstranti iesiti in strada pentru a cere plecarea presedintelui Vladimir Voronin, prevenindu-l sa nu semneze proiectul rus de solutionare a crizei transnistrene daca nu vrea sa impartasesca soarta fostului lider georgian, Eduard Sevardnadze. Planul nu s-a semnat si nici vizita liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, nu a avut loc. Ceea ce nu i-a impiedicat pe manifestantii adunati in fata Presedintiei de la Chisinau, sa arda drapelul Federatiei Ruse si portretul lui Putin. A fost un gest disperat, fara indoiala, care i-ar putea costa mult pe autorii lui. A fost un gest care a dorit sa exprime starea reala de spirit a unei societati satule sa se supuna Moscovei. Ignorand uzantele diplomatice, presedintia de la Kremlin nu s-a grabit sa explice motivele anularii vizitei la Chisinau a lui Putin, care urma sa asiste la ceremonia oficiala a semnarii de catre Voronin si separatistul Igor Smirnov a memorandumului de pace. Moscova nu s-a sfiit, in schimb, sa arunce intreaga responsabilitate pe umerii Chisinaului, acuzat de ruperea procesului de negocieri cu transnistrenii. -Conducerea Republicii Moldova a considerat prematura semnarea documentului-, a replicat Voronin. Saptamana trecuta, el dadea de inteles ca nu are nimic impotriva proiectului rus. Oare ce a determinat schimbarea de atitudine a lui Voronin? Cand a spus adevarul, atunci sau acum? Sa fi fost teama de -scenariul georgian-, a carui aplicare in Republica Moldova a fost evocata de multe dintre ziarele aparute, ieri, la Chisinau?

La cine s-a gandit Voronin atunci cand a intors brusc spatele Rusiei? La OSCE, la SUA, la UE? Dupa o lunga tacere, OSCE a iesit pe neasteptate la rampa, declarand ca nu aproba in totalitate proiectul elaborat de eminentele cenusii de la Kremlin. Text care, daca este sa dam crezare Moscovei, imprumuta numeroase dintre prevederile proiectului pus la punct de OSCE. Care sunt acestea, nu se stie, nici unul dintre factorii implicati in ducerea la bun sfarsit a procesului de normalizare a dialogului dintre cele doua maluri ale Nistrului neconsiderand oportun sa explice. In orice caz, planul Moscovei propune o federatie asimetrica – doi subiecti dotati cu toate atributiile unui stat independent si un teritoriu federal cu rol de centru. Formula menita, in opinia analistilor de la Chisinau, sa conduca, la momentul potrivit, la destramarea Republicii Moldova. E adevarat, in timpul dezbaterilor pe marginea textului, au fost avansate o serie de amendamente, acceptate de ambele parti, potrivit adjunctului sefului administratiei de la Kremlin, Dmitri Kozak.

Acelasi care, afisand o fata posomorata si profund dezamagita, declara ieri ca -partile au fost la o jumatate de pas de rezolvarea conflictului transnistrean-. Daca nu ar fi fost -iresponsabilitatea politica- a conducerii Republicii Moldova, memorandumul ar fi fost semnat in prezenta presedintelui Putin, lansa oficialul rus. -Un milimetru a lipsit pana la pace-, scria, mai in gluma, mai in serios, presa de la Moscova, deplangand ghinionul pacifistului Putin, obligat sa -amane salvarea Moldovei-. Cum se va derula, de acum inainte, dialogul dintre Moscova si Chisinau este imposibil de pronosticat. Dar este de la sine inteles ca Putin nu-l va ierta prea usor pe Voronin pentru situatia delicata in care l-a pus. In ultima instanta, deplasarea in Republica Moldova trebuia sa devina, dupa reusita diplomatiei ruse de a evita o varsare de sange in Georgia, un exemplu edificator al determinarii Rusiei de a pune capat conflictului transnistrean. Aceasta vizita, estimau observatorii politici, ar fi trebuit sa confirme rolul de mediator al Moscovei in tot spatiul ex-sovietic, ar fi trebuit sa consolideze pozitia Kremlinului in interiorul CSI. Acum, totul a fost dat peste cap. Fireste, o iesire exista si, in functie de schimbul de replici care va avea loc, in aceste zile, intre cele doua capitale, se va recurge la o solutie de compromis. Ca este vorba de bani – din partea Moscovei, fireste, fie ca este vorba de o revizuire a atributiilor Transnistriei in cadrul preconizatei federatii, ceva tot va fi care sa dezamorseze tensiunea intervenita intre Chisinau si Moscova.

In ceea ce-l priveste pe Voronin, liderul comunist al Republicii Moldova va trebui, cu adevarat, sa priveasca mai insistent in directia sutelor de nemultumiti. Asa cum estimau comentatorii politici, momentul Georgia ar putea declansa un val de manifestari contestare si in alte foste republici sovietice. In special in Republica Moldova si in Ucraina, unde opinia publica si-a pierdut increderea in cei aflati la putere si unde nivelul de trai al populatiei este deosebit de scazut. Totul depinde de Voronin. Daca Voronin a jucat teatru, punandu-si in cap Moscova doar aparent, atunci furia strazii va lua amploare. Daca refuzul lui de a semna proiectul rus a tinut cont de interesele nationale ale Republicii Moldova, atunci opinia publica l-ar mai putea ierta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.