Home În Lume Rusia pierde teren in Republica Moldova

Rusia pierde teren in Republica Moldova

DISTRIBUIŢI

Este uimitor cum unele ziare moscovite nu pot renunta la niste idei-cliseu, mai ales cand este vorba de regiuni fierbinti din spatiul fost sovietic, precum Republica Moldova. Inca o data, pentru a cata oare, cotidianul -Nezavisimaia gazeta- relua, zilele trecute, cu o placere aproape diabolica, o ipoteza mai veche, conform careia dezinteresul manifestat de autoritatile de la Kremlin fata de ceea ce se intampla pe cele doua maluri ale Nistrului a permis ca alte state sa puna in aplicare planuri de eliminare a Rusiei din regiune.

Este vorba de Statele Unite si de Ucraina, care, sustine publicatia, au convenit un scenariu de impartire a Republicii Moldova dupa modelul Basarabia Romaniei, Transnistria Ucrainei. Versiunea nu este noua. Ea a fost repusa pe tapet in contextul amplelor demonstratii de protest de la Chisinau din iarna si primavara acestui an. Atunci cand se spunea ca in spatele manifestantilor se afla, de fapt, Bucurestiul, care urmareste destabilizarea situatiei din Republica Moldova, cu scopul de a obtine reunificarea. Cu timpul, aceasta varianta a fost abandonata, pentru a face loc alteia, unde rolul principal revenea Washingtonului si Kievului. In ce priveste Ucraina, este foarte adevarat ca, cel putin in ultimele luni, interesul acestei foste republici sovietice pentru Transnistria a sporit considerabil. Mai mult chiar, Kievul se aratase, la un moment dat, dispus sa aranjeze si sa gazduiasca o intrevedere intre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si liderul tiraspolean, Igor Smirnov. Initiativa a esuat insa. In schimb, au avut loc intalniri ale lui Smirnov cu diferiti reprezentanti ai Puterii de la Kiev, inclusiv cu liderul ucrainean, Leonid Kucima. Or, toata aceasta agitatie a partii ucrainene a avut o singura interpretare, Kievul fiind calificat, in special la Moscova, drept singurul aparator al Transnistriei. Un motiv in plus pentru -Nezavisimaia gazeta- ca sa scrie ca -la Tiraspol deja nu se mai vorbeste despre o alianta strategica cu Rusia si despre iminenta revenire in componenta Federatiei Ruse. Iar daca ar fi sa dam crezare aceleiasi surse, Kucima i-ar fi sugerat chiar lui Smirnov -sa se gandeasca la posibilitatea refacerii nedreptatii istorice-. La ce a facut aluzie seful statului ucrainean, explica tot -Nezavisimaia-: -Pana la realizarea Pactului Ribbentrop-Molotov, Transnistria a apartinut Moldovei sovietice in componenta Ucrainei-.

O misiune mult prea grea

Interesant este ca publicatia omite sa aminteasca faptul ca Ucraina este, alaturi de Rusia si OSCE, mediator al procesului de pace din Transnistria si coautor al proiectului de reglementare a conflictului, proiect prezentat acum doua luni si care presupune federalizarea Republicii Moldova. Trecand insa peste acest amanunt, ce anume i se reproseaza Moscovei ? Si anume ca a mizat prea mult pe Voronin, care s-a dovedit incapabil sa duca la indeplinire planul Rusiei, de lichidare a autonomiei transnistrene si transformare a regiunii intr-un simplu judet al noului stat moldovean. In schimbul acestui serviciu, liderul de la Chisinau se angajase sa oficializeze limba rusa pe teritoriul Republicii Moldova, ba chiar sa accepte aderarea tarii la Uniunea Rusia-Belarus. Daca lucrurile stau asa cum afima -Nezavisimaia gazeta-, este greu de spus. Dar este si mai greu de imaginat ca Rusia va accepta prea usor sa cedeze o zona a influentei sale. Oricum, zarurile nu au fost inca aruncate. Proiectul OSCE de federalizare a Republicii Moldova este pe rol, dialogul dintre Chisinau si Tiraspol a fost reluat. Da, discutiile avanseaza dificil, dar ele se desfasoara. Mai ales ca ideea federalizarii a fost salutata de Statele Unite.

Pozitie geografica

Dar acest lucru conteaza prea putin in ochii autorului articolului din -Nezavisimaia gazeta-. Pentru ca, zice semnatarul, in realitate, Washingtonul pare inclinat sa mearga pe scenariul divizarii Republicii Moldova in formula prezentata mai sus. De ce ? Pentru simplul motiv ca, procedand ca atare, SUA vor priva Rusia de statutul de mediator al procesului de normalizare a situatiei din zona, o vor detrona din pozitia de arbitru in regiune. Fara indoiala, jocurile sunt complicate. Din punct de vedere geografic, Republica Moldova se afla intr-un perimetru care putea fi folosit ca teritoriu de tranzit pe traseele de transport catre Europa al petrolului caspic si al gazelor naturale ruse. Dar Ucraina nu este in masura sa decida pe unde vor trece viitoarele conducte. Aici, ultimul cuvant apartine Rusiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.