Acasă În Lume Rusofonii iau cu asalt estul Ucrainei

Rusofonii iau cu asalt estul Ucrainei

DISTRIBUIȚI

Situația începe să se precipite în partea răsăriteană a Ucrainei, acolo unde concentrarea de populație rusofonă este mai mare. Dacă în cazul anexării Crimeei nu s-au tras focuri de armă, nu pe același tipar se va merge și în estul Ucrainei. În dimineața zilei de duminică, forțele special ucrainene au primit ordin de la Kiev să elibereze sediile unor instituții ocupate de militanții proruși. Militanți proruși ocupau de sâmbătă sediul serviciilor de securitate și un comisariat de poliție din orașul ucrainean Slaviansk (est). Intervenția forțelor speciale ucrainene împotriva militanților proruși din estul Ucrainei s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți, anunță ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.  „Operațiunea antiteroristă lansată de forțele guvernamentale împotriva militanților proruși s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți“, a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.
„Un agenți al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alți cinci membri ai forțelor de ordine au fost răniți“, a precizat Avakov, citat de AFP. „În rândul separatiștilor, există un număr necunoscut de victime“, a adăugat ministrul. O operațiune „antiteroristă“ a fost lansată în orașul ucrainean Slaviansk, împotriva militanților proruși care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, a anunțat duminică dimineață ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. „O operațiune antiteroristă a început la Slaviansk“, a scris, pe Facebook, Arsen Avakov. „La operațiune participă unități ale forțelor speciale. Locuitorii sunt rugați să nu iasă din case și să stea departe de ferestre“, a adăugat ministrul de Interne. Cu toate acestea, mai multe sedii ale administrațiilor locale sunt ocupate de către militanții proruși. Printre acestea se numără Donețk, Mariupol, Slaviansk, Ienakievo sau Kramatorsk, relatează Kiev Post. La Donețk, protestarii ruși ocupa sediul guvernului local și pe cel al Ministerului de Interne. În Mariupol, câteva sute de demonstranți au ocupat Primăriei, cerând înființarea Republicii Donețk iar la Kramatorsk protestarii au ocupat sediile Poliției locale, Primăriei și aeroportul local.

Rusia văzută ca agresor

Odată cu evoluția situației din estul Ucrainei, vocea occidentalilor s-a făcut rapid auzită. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat „extrem de îngrijorat“ în legătură cu situația din estul Ucrainei, criticând Rusia că se comportă ca un adversar, nu ca partener. „În contextul în care zeci de mii de militari ruși sunt staționați la frontierele Ucrainei, Rusia poartă un război de propagandă de genul celui din timpul Războiului Rece. Obiectivul este denaturarea adevărului, deturnarea atenției de la acțiunile ilegale ale Rusiei și supunerea autorităților din Ucraina“, a scris Rasmussen în cotidianul Politiken. De asemenea, Uniunea Europeană a somat duminică Rusia să înceteze orice tentativă de destabilizare în Ucraina și a invitat autoritățile ucrainene să continue să dea dovadă de reținere în operațiunile ce vizează restabilirea autorității lor. La rândul său, ambasadorul american la Națiunile Unite, Samantha Power, a declarat că atacurile grupurilor proruse în orașele din estul Ucrainei poartă „semnele implicării Moscovei“. „Atacurile poartă toate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. În fiecare din cele șase-șapte orașe, forțele proruse fac exact același lucru“, a subliniat Power. „Fără niciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei“, a spus ambasadorul american.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.