Acasă În Lume Seful CIA sparge cercul violentelor

Seful CIA sparge cercul violentelor

DISTRIBUIȚI

Statele Unite au considerat, marti, ca diminuarea violentei in Orientul Mijlociu s-a produs intr-o masura suficienta pentru a-l trimite la fata locului pe directorul CIA, George Tenet, ca sa-i ajute pe israelieni si pe palestinieni sa consolideze acest progres fragil.

-Credem ca au fost facute suficiente progrese in planul incetarii focului, pentru a-l trimite pe Tenet sa aiba convorbiri referitoare la chestiunile de securitate-?ë -Credem ca trebuie spart cercul violentei inainte de a putea incepe ceva-, a declarat presedintele Bush, exprimandu-si dorinta ca acest progres sa se realizeze si in planul -discutiilor politice-, aflate intr-un punct mort de peste opt luni. Tenet urma sa ajunga in regiune ieri, pentru o misiune de mai multe zile, in care va vizita Israelul, teritoriile palestiniene, dar si anumite tari vecine, nespecificate, potrivit unei surse din Departamentul de Stat. Seful serviciilor americane de informatii doreste sa se intalneasca cu -responsabilii securitatii si cu autoritatile responsabile din toate taberele-, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher. Oficialul american nu a precizat daca sunt prevazute intrevederi cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, si cu premierul israelian, Ariel Sharon. Tenet ar urma -sa discute cu partile din regiune despre situatia in materie de securitate, sa evalueze si sa incurajeze partile mai mult in ceea ce priveste cooperarea pe probleme de securitate-, dupa care va prezenta un raport secretarului de stat Colin Powell si presedintelui Bush. In pofida diminuarii violentei, inregistrata de la apelul de oprire a luptelor, lansat sambata de Arafat, americanii au ramas prudenti. Boucher a comentat ca -nimeni nu-si face iluzii in legatura cu faptul ca teroristii isi vor inceta activitatile-. Tenet va indeplini o parte a misiunii sale impreuna cu emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, William Burns, aflat in prezent la Amman, dupa ce a avut o serie de convorbiri in legatura cu aplicarea recomandarilor raportului Comisiei Mitchell.

Tenet cunoaste bine situatia din regiune, unde s-a dus de mai multe ori, in perioada mandatului presedintelui Clinton, in contextul reluarii violentelor israeliano-palestiniene, anul trecut. Intoarcerea sa cu o misiune in Orientul Mijlociu constituie o schimbare de atitudine din partea Administratiei presedintelui George W. Bush, care anuntase, in ianuarie, ca nu doreste ca CIA sa-si continue rolul activ in acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.