Acasă În Lume Separatistii muntenegreni nu au putut sparge Iugoslavia

Separatistii muntenegreni nu au putut sparge Iugoslavia

DISTRIBUIȚI

– Coalitia politica independista -Victoria Muntenegrului- condusa de presedintele Milo Djukanovic a castigat cu greu alegerile, obtinand 42 procente din sufragii.

– Victoria prea subtire a separatistilor nu le asigura nici pe departe majoritatea parlamentara de doua treimi.

– Referendumul privind independenta Muntenegrului devine improbabil, dupa ce coalitia -Impreuna pentru Iugoslavia- a castigat 40,1 procente din totalul voturilor.

– Belgradul a rasuflat usurat, Iugoslavia va supravietui.

La nici doua ore dupa ce luni, la 3.45, Comisia Electorala a numarat 58% din voturi, presedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a declarat ca victoria, cu o diferenta de 11%, apartine coalitiei -Victoria Muntenegrului-, in fruntea careia se afla. In fata catorva sute de sustinatori, ramasi toata noaptea in preajma sediului Partidului Democratic al Socialistilor, Djukanovici a rostit cateva fraze destinate si istoriei: -Lucrul cel mai important este sa spunem ca a castigat optiunea politica a unui Muntenegru suveran-. Aliatul socialistilor, presedintele Partidului Spocial-Democrat, Zarko Rakcevic, a declarat, la randul sau, ca -este pentru prima data, din 1918, cand muntenegrenii au votat pentru statul lor-. Mesajele lor din zori s-au dovedit exagerate. Numararea a 99% dintre voturi a indicat o victorie fragila a independistilor: 42% contra 40,1%. Muntenegrenii care opteaza pentru independenta au fost doar cu 5.000 mai multi, decat cei care doresc pastrarea federatiei.

Divizarea este si mai categorica

Victoria coalitiei independiste nu a confirmat decat adancirea si mai categorica a divizarii Muntenegrului. O divizare categorica si greu reconciliabila, pentru ca este vorba nu de o miza oarecare, ci de modul absolut diferit in care isi intelege viitorul si destinul populatia muntenegreana. -Putem supravietui doar daca devenim independenti de Serbia, care ne-a supt tot sangele- sau -Nu exista viitor in afara Iugosalviei… -Milo si criminalii sai vor secesiunea doar pentru statul lor mafiot-, au fost comentariile pe strazile Podgoritei. In nordul tarii, unde sarbii sunt majoritari, putini au votat pentru separatisti. De altfel, simbioza sarbo-muntenegreana nu este doar o fatada politica. Peste un milion de muntenegreni traiesc in Serbia. Entuziasmul initial al sutinatorilor coalitiei pentru independenta este de inteles. Plecand de la datele preliminare, in Parlamentul de 77 de locuri, independistii ar fi avut 44 de locuri, daca la cele 35 ale coalitiei lui Djukanovic – estimate la repezeala – se vor fi alaturat alti sase deputati ai libralilor si alti trei ai partidului albanez. In final, nu aceasta va fi situatia. Coalitia lui Bulatovic a castigat 33 de locuri in Parlament, Alianta Liberala – sase locuri, iar Uniunea Democratica a Albanezilor – doua locuri. Fapt este ca independendistii sunt cei care au castigat alegerile, dar nu si-au putut realiza???. Miza cea mare a revenit – in pofida infrangerii – coalitiei -Impreuna pentru Iugoslavia-, condusa de Momir Bulatovic si Vuksan Simonovic. -Rezultatul obtinut de noi – au afirmat acestia – ne garanteaza ramanerea in Iugoslavia-. Aceasta a fost, de fapt, miza. Intr-adevar, independistii nu au totalizat doua treimi din locurile din Parlament, ceea ce, din punct de vedere procedural, indeparteaza perspectiva organizarii referendumului planificat de Djukanovici privind iesirea din federatia iugoslava.

Djukanovic a pierdut cartea referendumului

Belgradul s-a declarat satisfacut de rezultatele alegerilor, in ideea ca separatistii nu au obtinut decat o victorie relativa. S-ar fi putut si mai bine pentru pentru mentinerea federatiei, dar cel mai important lucru a fost atins. -Iugoslavia va supravietui-, a declarat presedintele Parlamentului iugoslav, Dragoliub Mikunovic. In opinia vicepremierului sarb, Zarko Korac, -Muntenegru este complet divizat si, conform acestor rezultate, nu exista o baza pentru referendum-. Opozitia Democratica din Serbia (DOS) si-a manifestat, la randul ei, dubiile ca puterea de la Podgorita va mai continua sa insiste asupra tinerii referendumului privind independenta republicii. Rezultatele alegerilor au indicat ca cei care au crezut in calea referendumului pentru iesirea din federatia iugoslava nu vor putea avea nici un succes, a declarat in numele DOS, Cedomir Jovanovic. Acesta a adaugat ca alegerile au reprezentat o posibilitate pentru muntenegreni de a-si reafirma dorinta de a ramane in federatia iugosalva, alaturi de Serbia. Este de presupus totusi ca independistii nu vor renunta la planurile lor, daca vor reusi sa-si pastreze adeptii, ceea ce nu va usor. Legal si teoretic, au o singura posibilitate, aceea de a crea aliante politice pentru a putea domina majoritatea parlamentara. Dar pentru a reusi, ei vor trebui sa sparga si unitatea coalitiei -Impreuna pentru Iugoslavia-, ceea ce este, deocamdata, mai mult decat improbabil. Independistii vor avea mari dificultati si in a atrage sprijinul comunitatii internationale. UE si Rusia s-au declarat mai mereu pentru un Muntenegru democratic, dar in cadrul federatiei iugosalve. Rezultatele alegerilor de duminica nu au furnizat decat argumente pentru mentinerea acestei pozitii. Iugosalvia nu se afla, prin urmare, in pragul destramarii ei. Votul a 650.000 de muntenegreni nu a lezat soarta a peste noua milioane de iugoslavi. Ar fi fost si nedrept. In schimb, a semnalat, fara echivoc, ca a sosit timpul pentru imbunatatirea raporturilor sarbo-muntenegrene. Acum cand stie numarul dezamagitilor, Iugoslavia nu-si poate permite sa nu se aplece asupra problemelor acestora. Alegerile au consemnat sansele pastrarii federatiei iugoslave si in sensul ca altfel se vad acum si problemele din Kosovo. Sub efectul lor au scazut, probabil, si tendintele separatiste din Macedonia, din Federatia Croato-Musulmana… Duminica, cateva sute de mii de voturi muntenegrene au mai adus cateva semne de stabilitate pentru Balcani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.