Home În Lume Serbia, tot fara presedinte

Serbia, tot fara presedinte

DISTRIBUIŢI

Temerile analistilor nu s-au dovedit absurde si nejustificate: din cauza slabei prezente la urne, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Serbia nu a putut fi validat. Pentru inca o perioada buna de timp, aceasta tara va ramane fara sef de stat. Mai grav este ca aceasta situatie va avea un impact negativ asupra proceselor democratice in curs de derulare in aceasta fosta republica iugoslava.

Convocat duminica la urne, electoratul sarb a preferat sa stea acasa. Din cele 6,55 milioane de cetateni inscrisi pe listele de vot, doar 45,9 procente si-au exercitat dreptul constitutional. Insuficient insa pentru validarea scrutinului, care i-a opus pe actualul presedinte iugoslav, Vojislav Kostunica, si pe vicepremierul iugoslav, Miroljub Labus, un economist cu vederi liberale. A fost, poate, primul test major la care au fost supuse, in egala masura, clasa politica si opinia publica din Serbia, dupa inlaturarea de la putere a fostului lider de la Belgrad, Slobodan Milosevici. Un test ce s-a dovedit insa imposibil de trecut.

Un raspuns pe masura faptelor

Cine este de vina? Greu de spus. Pentru ca o parte din responsabilitate revine politicienilor, o alta electoratului. Primii n-au stiut cum sa infranga dezamagirea oamenilor, cum sa le inoculeze incredere si speranta, iar ceilalti au refuzat cu incapatanare sa constientizeze importanta votului de duminica. Un refuz ce poate fi interpretat inclusiv ca o lectie, o sanctiune data clasei politice, in special celor care se pregatesc sa-si asume grija pentru viitorul Serbiei. Asa au considerat oamenii ca trebuie sa-si exprime nemultumirile: nemultumirile pentru apasatoarele reforme, ce parca nu se mai sfarsesc, nemultumire pentru lipsa de unitate a clasei politice, macinata de scandaluri si intrigi, divizata de interese opuse. E adevarat, spre sfarsitul zilei de vot, circumscriptiile electorale au fost luate cu asalt, dar scorul final nu a mai putut fi modificat.

Cu totul alte preocupari

Conform estimarilor preliminare, Kostunica a primit 66,7% din sufragii, contracandidatul lui, Labus, 31,2 procente. In timpul campaniei electorale, Kostunica a evidentiat dintre prioritatile sale adoptarea noii Constitutii, ca baza legala pentru promovarea cu succes a tuturor reformelor. In timp ce Labus a militat pentru o accelerare a reformelor, chiar cu riscul unei inrautatiri a nivelului de trai. De fapt, nimeni nu pusese la indoiala victoria actualului lider iugoslav. Si, probabil, cota de popularitate a lui Kostunica se va mentine la cote ridicate si in urmatoarea perioada de timp. In virtutea prevederilor constitutionale, urmatoarele alegeri vor fi organizate in primele luni ale anului viitor. Ce se va intampla insa pana atunci ? Diplomatii occidentali se tem ca politicienii iugoslavi se vor concentra acum asupra noii campanii electorale, in loc sa treaca la punerea in practica a reformelor economice si politice de care Serbia are atata nevoie dupa deceniile de razboi, de izolare internationala si de scaderea nivelului de trai.

Procesul de tranzitie va continua

Oricum, pana la noi ordine, Serbia va continua sa fie condusa de presedintele Milan Milutinovici, un apropiat al lui Milosevici, inculpat pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International de la Haga. -Acest lucru va dauna imaginii noastre. Nici o tara nu s-a mai facut astfel de rusine-, a apreciat Labus. Dar, facandu-se ecoul recentelor declaratii ale premierului sarb, Zoran Djindjici, aliatul sau politic, Labus a promis ca acest interval de timp nu va pune in pericol procesul de reforme. -Procesul de tranzitie isi va urma cursul-, a asigurat el. El nu a precizat daca va mai candida la urmatoarele alegeri. Nici Kostunica nu s-a pronuntat in acest sens. Cu toate ca s-a aratat extrem de incantat de scorul inregistrat. Oricum, el s-a angajat sa duca la bun sfarsit campania impotriva Guvernului Djindjici. Anticipand, parca, rezultatul votului de acum doua zile, Kostunica nu a pierdut ocazia sa il acuze pe Djindjici de un eventual esec al scrutinului. El i-a reprosat fostului sau prieten ca ii descurajeaza pe oameni. -Nu vreau sa intru in amanunte, explicand cum intentionez sa organizeze aceasta lupta. Niciodata nu am luat decizii pripite, intr-o singura noapte-, a spus Kostunica, dupa aflarea primelor rezultatelor.

Un mister

-Trebuia sa ne asteptam la un asemenea final-, a estimat Predrag Markovici, un inalt responsabil al staff-ului lui Labus. -Asta inseamna ca aproape un milion de persoane sunt pentru schimbari veritabile, ceea ce este un semnal pozitiv. Partea proasta este ca, din pacate, ei nu sunt majoritate-, a adaugat el. In mod normal, pana la 5 ianuarie 2003 ar urma sa debuteze campania electorala pentru noile alegeri prezidentiale. Cine vor fi candidatii ramane, deocamdata, un mister.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.