In orice caz, asa afirma secretarul de stat, Colin Powell, intr-un articol dat publicitatii ieri de cotidianul moscovit -Nezavisimaia gazeta-. In prezent, scrie seful diplomatiei de la Casa Alba, -Rusia si Statele Unite nu se lupta pentru sfere de influenta, ci desfasoara o activitate comuna de rezolvare a problemelor care apar in diferite colturi ale lumii si care ingrijoreaza ambele parti. Imensa tabla de sah folosita de puterile mondiale la partidele specifice razboiului rece a fost abandonata o data pentru totdeauna-, subliniaza secretarul de stat.
Pornind de la considerentul ca participarea Rusiei la sistemul relatiilor internationale devine tot mai plenara, Powell subliniaza ca -acest fapt a dus la extinderea fara precedent a zonei de stabilitate, care se intinde din nord-vestul regiunii Oceanului Pacific, traverseaza SUA, Atlanticul si Europa, ajunge in Rusia si merge mai departe, in directia Orientului Indepartat. Iar stabilitatea contribuie la dezvoltarea afacerilor-, concluzioneaza ministrul american de externe.
Scop strategic comun
Continuand in acelasi spirit, Powell noteaza ca -astazi, SUA si Rusia coopereaza in vederea detensionarii relatiilor Indiei cu Pakistanul, consolidarii pacii in Balcani, restabilirii calmului in Orientul Mijlociu si readucerii israelienilor si palestinienilor la masa tratativelor-. Atat Washingtonul, cat si Moscova, scrie autorul, au un scop strategic comun – lichidarea armamentului de distrugere in masa de care dispune presedintele irakian, Saddam Hussein. Interesant este ca ieri, la Moscova, s-a aflat pentru cateva ore primul-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, venit sa-l convinga pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, sa sustina rezolutia ONU pentru Irak. Acelasi lucru a incercat, fara succes, sa obtina si premierul britanic, Tony Blair.
Loc de frunte in economia mondiala
Oricum, noteaza Powell, -nu este ceva neobisnuit ca intre doua mari puteri sa apara divergente. Ele chiar exista, -dar avand in vedere faptul ca prietenia dintre tarile noastre este puternica, iar raporturile reciproce sunt trainice, aceste disensiuni nu reprezinta un pericol pentru viitorul relatiilor americano-ruse-. Presedintele Putin, estimeaza Powell, -are perfecta dreptate atunci cand spune ca in secolul XXI Rusia trebuie sa fie preocupata nu de -puterea sa militara, ci de intarirea economica si integrarea in economia mondiala. O asemenea abordare, subliniaza Powell, coincide cu imaginea noastra despre viitor, unde Rusia ni se prezinta ca ocupand unul din locurile de frunte in economia mondiala.