Acasă În Lume Ultimatum pentru Irak de la tribuna ONU

Ultimatum pentru Irak de la tribuna ONU

DISTRIBUIȚI

Dupa o zi dedicata in intregime comemorarii atentatelor de acum un an, Administratia Statelor Unite a revenit ieri la treburi serioase.

Primul pe ordinea de zi – Irakul. Intr-un discurs tinut in fata delegatilor ONU, adunati la New York, presedintele George W. Bush urma sa solicite comunitatii internationale sa sprijine politica radicala americana cu privire la statul arab. Potrivit surselor de la Casa Alba, el urma sa pledeze pentru un ultimatum – o rezolutie a Consiliului de Securitate care sa ofere Bagdadului doua alternative: primirea inspectorilor Natiunilor Unite pe probleme de dezarmare sau razboi.

Bush trebuie sa explice in fata celor circa 50 de sefi de state si guverne prezenti la New York de ce este necesara inlaturarea regimului de la Bagdad, pe care-l acuza de terorism si de detinere de arme de distrugere in masa. -Discursul presedintelui Bush va defini noile reguli ale noii ordini din cadrul relatiilor internationale si ceea ce ar putea reprezenta, in anii ce urmeaza, o noua ordine strategica mondiala-, a comentat un diplomat occidental.

Liderul american era hotarat ieri ca, in cazul in care nu primeste raspunsul dorit din partea ONU, sa declare in fata intregii lumi ca SUA sunt pregatite sa intervina si singure impotriva Irakului.

Fapt care ar fisura, o data il plus, coalitiile globale, in contextul in care Europa, Rusia si China solicita mandat ONU pentru o interventie militara, in timp ce secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, l-a avertizat pe Bush ca o campanie unilaterala este si nelegitima.

Kofi Annan, care a vorbit in fata Adunarii Generale inaintea liderului american, a subliniat rolul ONU in relatiile internationale si a declarat ca, in cazul in care o tara este atacata, are dreptul la autoaparare, dar trebuie sa tina seama de legislatia internationala in acest sens. -Este vorba despre un avertisment amical la adresa Statelor Unite-, a afirmat un oficial cu rang inalt din cadrul ONU.

Pe de alta parte, Annan urma sa ceara Bagdadului reprimirea inspectorilor ONU, precizand ca -refuzul Irakului de a face acest lucru ar ramane una dintre cele patru amenintari la adresa pacii globale-. -Daca Irakul continua sa ne sfideze, atunci Consiliul de Securitate trebuie sa-si asume responsabilitatile-, a conshis secretarul general.

Inspectorii ONU au parasit Irakul in decembrie 1998. La vremea respectiva, regimul Saddam Hussein promitea ca va autoriza revenirea lor, dar numai in cazul in care Natiunile Unite gasesc o solutie adecvata crizei irakiene.

Centrul operatiunilor americane se muta in Qatar

Manevrele diplomatice petrecute ieri la New York – declarat saptamana aceasta orasul doliului american – au intervenit in contextul in care pregatirile de razboi se precipita in zona Golfului. Semn ca, daca interventia in fata ONU esueaza, SUA vor merge mai departe pe cont propriu.

Astfel, Comandamentul Central american din Tampa, Florida, insarcinat cu supravegherea operatiunilor din sud-vestul Asiei si a celor din Afganistan, a trimis 600 dintre angajatii sai in Qatar, in apropierea Irakului, pentru exercitii de antrenament programate pentru noiembrie. Acestia urmeaza sa ramana in regiune si dupa finalizarea antrenamentelor, au precizat inalte surse militare din cadrul Comandamentului Central.

Baza aeriana Al-Udeid, situata la circa 30 de kilometri de capitala, se pregateste de luni de zile pentru primirea militarilor americani, care vor stabili aici centrul de comanda al operatiunilor aeriene pentru intreaga regiune. Avand cea mai lunga pista din Golf (5.000 de metri, in valoare de 400 milioane de dolari), locatia din Qatar este una dintre cele mai bune alternative la baza Printul Sultan din Arabia Saudita, de care americanii s-au folosit in razboiul din Golf, din 1991.

Spre deosebire de interventia din Afganistan – care a fost coordonata din Florida – campania antiirakiana are nevoie de o prezenta mai solida in regiune, cele 8.000 de trupe din Afganistan dovedindu-se insuficiente. Atacul impotriva Irakului va implica intre 60.000 si 250.000 de militari.

In plus, presa internationala a oferit recent informatii cu privire la concentrarea transporturilor de echipamente militare americane in regiunea Golfului, fapt negat de Pentagon, care a caracterizat miscarile din zona ca fiind de rutina.


Conflictul a si inceput on-line

Desi Statele Unite nu au declarat inca razboi Irakului, conflictul a si inceput. In cyberspatiu.

Astfel, hackeri pro-islamici si-au intetit atacurile impotriva companiilor americane. Pe 8 septembrie, nu mai putin de trei atacuri majore au fost inregistrate pe adresa AOL Time Warner. Mesajul transmis includea critici la adresa unei eventuale invazii in Irak.

Potrivit firmelor insarcinate cu supravegherea virtuala, gruparea pro-islamica USG a atacat de patru ori luna aceasta si de 155 de ori de la formarea sa, in mai 2000. Printre victime s-a numarat si un grup bancar american.

O alta grupare de aceeasi orientare, AIC, a lansat 454 atacuri din iulie, in timp ce o a treia, WFD, este responsabila pentru 400 de lovituri din noiembrie anul trecut.

Situatia nu este noua, dat fiind ca cyberterorismul s-a erijat dintotdeauna in oglinda fidela a evenimentelor politice majore, de la razboaiele balcanice pana la tensiunile sino-taiwaneze, escaladate la un punct maxim in 1999. Acelasi lucru este valabil si pentru Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.