Acasă În Lume Uniunea Europeană oferă Greciei o linie de credit preventivă

Uniunea Europeană oferă Greciei o linie de credit preventivă

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană se arată dispusă să susţină financiar Grecia şi după ieşirea statului elen din programul internaţional de ajutor economic de la sfârşitul acestui an. Guvernul grec speră ca din 2015 să se poată finanţa doar de pe pieţe şi să recâştige astfel încrederea cetăţenilor, nemulţumiţi de măsurile de austeritate, dar şi a investitorilor străini.

Uniunea Europeană susţine acordarea unei linii de credit preventive pentru Grecia, măsură menită să asigure pieţele de stabilitatea statului elen care părăseşte mecanismul internaţional de salvare economică cu un an mai devreme decât era prevăzut iniţial. Decizia vine după ce randamentul obligaţiunilor de stat ale Greciei au crescut cu 3 la sută într-o lună, indiciu clar al neîncrederii pieţei în economia greacă.

„Lucrul cel mai important este că Grecia să-şi încheie programul în ordine. Dacă vor avea nevoie de sprijin, în orice formă, atunci zona euro este pregătită să facă ceva”, a declarat Jerome Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup.

Ieşirea anticipată din programul internaţional de ajutor economic, susţinut de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional înseamnă că finanţatorii nu vor mai controla în detaliu finanţele statului grec. Astfel, actualul guvern de la Atena speră că poate recâştiga încrederea alegătorilor şi să taie din avansul extremei stângi, care conduce în sondaje.

„Grecia a făcut eforturi considerabile şi trebuie să recunoaştem eforturile depuse de Grecia şi de guvernul grec, eforturi extrem de dificile care au dus la probleme sociale şi politice”, a spus Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe.

În ultimii 4 ani, Grecia a beneficiat de două pachete internaţionale de ajutor economic, în valoare de 240 de miliarde de euro, ceea ce a dus datoria publică la 175 la sută din produsul intern brut. Dar economiştii au şi veşti bune şi estimează că economia greacă va creşte cu 0,6 la sută anul acesta, şi cu 2,9 la sută anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.