Home În Lume Verdictul Opozitiei: inchisoare pe viata pentru Kucima

Verdictul Opozitiei: inchisoare pe viata pentru Kucima

DISTRIBUIŢI

Infruntand cu stoicism frigul serii, peste 10.000 de oameni s-au adunat, sambata, in piata centrala a Kievului, pentru a-l -judeca- si -condamna- pe presedintele Leonid Kucima, in cadrul unui proces-parodie organizat in ajunul sosirii in Ucraina a expertilor americani si britanici insarcinati sa ancheteze un presupus trafic de arme in favoarea Irakului.

-Kucima, pleaca !-, au scandat manifestantii, printre care numerosi pensionari iesiti in strada la chemarea mai multor partide de opozitie, in special a Blocului Iulia Timosenko. -Kucima, la tribunal!-, -Demisia !- se putea citi pe pancartele purtate de multime, care a avut rol de jurati. -Kucima a patat reputatia poporului nostru in lume-, a afirmat Viktor Siskin, fost procuror general al Ucrainei, dand citire rechizitoriului intocmit impotriva sefului statului. -El a ordonat rapirea si uciderea ziaristului independent Gheorghi Gongadze si s-a incurcat in trafic cu arme-, a adaugat vorbitorul. Continuand in acelasi spirit, fostul ministru ucrainean de justitie, Serghei Holovatii, -Kucima a ales tirania-, iar astazi trebuie sa plateasca pentru crimele sale. Verdictul a fost pronuntat spre seara: inchisoare pe viata, pedeapsa maxima in Ucraina.

Oamenii lui Kucima avertizeaza

Apoi, cortegiul s-a indreptat spre sediul Parchetului General, unde protestatarii au cerut deschiderea unei anchete penale impotriva presedintelui. -Kucima a tradat cele mai inalte interese ale tarii-, a afirmat, la randul ei, fostul vicepremier Iulia Timosenko. Intr-un recent mesaj adresant natiunii, Kucima a respins toate acuzatiile, avertizand asupra utilizarii -metodelor ilegale- menite sa conduca la caderea regimului sau. In acelasi context, el a declinat perspectiva unei demisii inainte de termen. De fapt, Kucima a fost invitat chiar el sa ia parte la acest proces-parodie, impreuna cu seful Administratiei prezidentiale, social-democratul Viktor Medvedciuk, caruia organizatorii mitingului de sambata ii pregatisera rolul de avocat al apararii. Fireste, nici unul, nici celalalt n-au dat curs solicitarii. -As vrea sa cred ca intransigenta noastra Opozitie nu realizeaza cu ce fel de foc se joaca atunci cand foloseste termenul de ?çtribunal popular?ê-. In istorie, asemenea sintagme au fost asociate, pe de o parte, cu tentativa de incitare la revolta, iar pe de alta parte, cu incalcarea totala a legilor democratice-, a spus Medvedciuk. Potrivit planului initial, in cazul in care Kucima nu-si trimite un avocat, Opozitia ar desemna unul din oficiu. Din motive neprecizate, acest punct nu a fost indeplinit.

La targuiala cu Opozitia

Oricum, Opozitia va incerca acum, pe baza -verdictului- strazii, sa impuna adoptarea de catre Parlament a unei rezolutii speciale, care sa dea unda verde demararii procesului de destituire a sefului statului. Un proces care, la fel ca si in Rusia vecina, este extrem de complicat. Care sunt sansele Opozitiei ucrainene ? Aproape nule, avand in vedere ca Legislativul de la Kiev este dominat de o majoritate proprezidentiala, care, cel putin in prezent, nu-si va asuma riscul de a-si -trada stapanul-. Ceea ce nu inseamna ca spiritele se vor domoli. Nu, Opozitia va merge mai departe, chiar daca, spun comentatorii politici de la Kiev, ea nu are un scenariu -post-Kucima-. In aceste conditii, ce se va intampla mai departe ? Exista cateva variante. Cea mai interesanta presupune ca presedintele Kucima sa accepte sa se targuiasca cu Opozitia. Adica, asigurati-mi imunitate si ma retrag, lasandu-va pe voi sa organizati alegeri prezidentiale anticipate. Aparent absurd, o asemenea evolutie a evenimentelor este, totusi, posibila.

Interesele Statelor Unite

Zilele acestea, la Kiev este asteptata o echipa de experti americani si britanici, cu misiunea de a stabili daca, intr-adevar, Kucima a aprobat vanzarea de armament catre Irak si Iran. In cazul in care concluzia -oaspetilor- va fi pozitiva, atunci sansele lui Kucima de a-si duce la bun sfarsit mandatul se reduc substantial. E adevarat, Kucima ar mai putea conta pe un ajutor din partea Moscovei. Problema este ca daca Washingtonul va dori sa se debaraseze de Kucima, Kremlinul va fi pus intr-o situatie delicata, orice sprijin acordat liderului de la Kiev putand sa se transforme intr-o noua sursa de tensiune cu SUA, care are propriile ei interese in Ucraina. Intr-un interviu aparut ieri in saptamanalul -Zerkalo Nedeli-, reputatul politolog american Zbigniew Brzezinsky afirma ca Washingtonul conteaza -foarte mult pe securitatea regiunii Marii Negre si pe independenta tarilor membre GUUAM (Georgia, Uzbekistan, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova)-. In aceste conditii, este posibil ca presedintele Kucima sa incerce o negociere cu fortele de opozitie. Numai ca Opozitia nu pare, deocamdata, pregatita sa faca fata unui asemenea test. Ipoteza confirmata de chiar comportamentul unuia dintre liderii ei, Viktor Iuscenko. In ochii Occidentului, fostul premier este perceput ca eventual succesor al lui Kucima. Dar pana in prezent, atitudinea lui Iuscenko, acum deputat in Rada Suprema, a fost aceea a unui om indecis in privinta viitorului lui politic. In orice caz, asa il caracterizeaza analistii ucraineni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.