Home În Lume Victoria lui Kostunica, amenintata de absenteism

Victoria lui Kostunica, amenintata de absenteism

DISTRIBUIŢI

Victoria lui Kostunica, amenintata de absenteism

Cetatenii cu drept de vot din Serbia s-au prezentat ieri la urne in cadrul ultimului tur al alegerilor prezidentiale, ce i-a avut protagonisti pe liderul iugoslav, Vojislav Kostunica, si pe vicepremierul iugoslav, Miloljub Labus. Cele aproximativ 800 de circumscriptii electorale organizate pe intreg teritoriul tarii si-au deschis portile la 7.00, ora locala, si s-au inchis la ora 20.00.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cele mai mari sanse de victorie revin actualului presedinte iugoslav, Vojislav Kostunica. Dar lucrurile nu par atat de simple. Problema este ca atat soarta lui Kostunica, dar si cea a scrutinului se afla la cheremul alegatorilor, mai precis de dorinta lor de a se prezenta la urne. Cu alte cuvinte, daca participarea la vot nu va depasi 50%, alegerile nu vor fi validate. In acest caz, peste doua luni vor fi convocate noi alegeri.


O euforie pierduta

Intr-un apel adresat celor 6,5 milioane de alegatori, Kostunica, invingator in primul tur de scrutin, desfasurat la 29 septembrie, a apreciat ca o anulare a votului va conduce la instaurarea -unei perioade de instabilitate, tensiune si haos- in tara. Daca avertismentul a avut sau nu ecou, o vor demonstra rezultatele votului, asteptate la primele ore ale diminetii de astazi. Paradoxal, dar la doi ani de la inlaturarea lui Slobodan Milosevici, succesorul lui se vede constrans sa lupte impotriva profundului sentiment de dezamagire care i-a cuprins pe sarbi. In octombrie 2000, la prezidentialele soldate cu rasturnarea lui Milosevici, au participat 75% din alegatori. Din euforia de atunci n-a mai ramas aproape nimic. La 29 septembrie, un procent de numai 55,5% din electorat a considerat necesar sa-si exercite dreptul constitutional. A fost cea mai slaba participare de la instaurarea pluripartitismului, in 1990. -Sunt putine sanse ca alegerile sa reuseasca-, estima Zoran Kucic, de la Centrul pentru alegeri libere si democratie, grup de observatori independenti, care si-a dovedit in repetate randuri exactitatea evaluarilor sale.

Ultima confruntare televizata

De altfel, Kostunica, a carui actuala functie va disparea in cadrul reformei constitutionale, care va transforma Federatia iugoslava intr-o uniune mult mai supla intre Serbia si Muntenegru, nu si-a ascuns ingrijorarea in fata unui eventual esec al prezidentialelor. -Cred ca prapastia dintre mine si Labus nu va face decat sa se adanceasca-, declara el presei. -Acum, doar participarea electoratului conteaza. Sper ca la urne sa vina suficienti oameni-. In urma cu doua saptamani, Kostnica a obtinut 31,3% din sufragiile exprimate, adversarul lui, Labus, inregistrand un scor de 27,4 procente. Punctul final al campaniei electorale l-a pus confruntarea televizata, de miercuri, dintre cei doi candidati. Timp de doua ore, pretendentii la Presedintia Serbiei, Kostunica si Labus, au expus si explicat principalele momente ale programelor lor, au discutat despre uniunea cu Muntenegru, despre adoptarea noii Constitutii, despre soarta reformelor economice si politice. Mesajul lui Labus a fost simplu: -Votandu-ma pe mine, veti vota calea reformelor economice si a integrarii internationale rapide-, a spus el. -Sunt economist si pot deschide usile tuturor organizatiilor economice internationale, ceea ce este foarte important pentru noi in acest moment-, a adaugat el. In timp ce Kostunica a prezentat functia de presedinte al Serbiei drept garant al stabilitatii si democratiei in regiune.

Din prieteni, dusmani

Pentru Kostunica, prioritara este adoptarea noii Legi fundamentale, in locul celei de pe vremea lui Milosevici. -Un presedinte trebuie sa fie un gospodar adevarat, preocupat de casa lui, adica statul. Aceasta casa trebuie, inainte de toate, sa fie democratica si sa-si pastreze integritatea teritoriala-, este de parere Kostunica. -Serbia are nevoie de o Constitutie. Nici o reforma economica nu este posibila fara o Lege fundamentala a statului-, spune actualul lider al Iugoslaviei. In alta ordine de idei, Kostunica a promis sa obtina caderea Guvernului premierului sarb Zoran Djindjici. Scopul acestei manevre este deschiderea drumului catre alegeri anticipate, alegeri menite sa conduca la innoirea Parlamentului, dominat in prezent de aliatii lui Djindjici. Candva combatanti pentru aceeasi cauza comuna, Kostunica si Djindjici au devenit, in timp, veritabili dusmani politici. De altfel, premierul sarb n-a pierdut ocazia sa-l puna la punct pe Kostunica, intr-o incercare de a minimaliza efectul unei eventuale invalidari a votului de ieri. -Nimic tragic nu se va intampla daca scrutinul esueaza. Institutiile statului vor continua sa functioneze-, a asigurat Djindjici, grabindu-se sa arunce in spatele lui Kostunica responsabilitatea instaurarii unei eventuale psihoze.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.