Home În Lume Victoria Nuland: „poporul ucrainean va hotărî viitorul Ucrainei, nu Moscova”

Victoria Nuland: „poporul ucrainean va hotărî viitorul Ucrainei, nu Moscova”

DISTRIBUIŢI

Subsecretarul de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland a declarat sâmbătă, la Kiev, că e convinsă că nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean.

„Nicio țară nu are dreptul să decidă viitorul altei țări. Nicio țară nu are dreptul să hotărască asupra alianțelor altui stat. Ușile NATO sunt deschise tuturor statelor din spațiul euroatlantic, care corespund standardelor extrem de ridicate ale Alianței Nord-Atlantice și care sunt capabile să-și asume responsabilitatea ce revine din această aderare”, a afirmat Nuland, comentând decizia noii coaliții de guvernare de la Kiev de „a anula statutul de țară nealiniată al Ucrainei” și a relansa procesul de aderare la blocul nord-atlantic.

„Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean. În ceea ce privește Alianța, Ucraina și NATO urmează să aibă o discuție în acest sens, dacă și atunci când Ucraina va dori aceasta”, a mai spus subsecretarul de stat american.

Victoria Nuland l-a însoțit pe vicepreședintele american Joe Biden în vizita acestuia la Kiev (20-22 noiembrie).

„Toți cei care au stat în Maidan (Piața Independenței), toți alegătorii care au votat pentru schimbare la alegerile parlamentare din octombrie doresc reformele pe care le-au promis candidații. Iar împlinirea acestor promisiuni depinde de Kiev și de parlamentul nou ales”, a afirmat diplomatul american.

La manifestația de vineri la împlinirea unui an de la revolta din Ucraina, președintele Petro Poroșenko a fost huiduit de rudele celor peste 100 de morți, în confruntările cu scutierii antirevoltă în Piața Independenței din Kiev, deoarece noile autorități prooccidentale nu au finalizat anchetele în cazul acestor crime, iar vinovații nu au fost pedepsiți. În plus, guvernul ucrainean nu a acordat drepturi speciale persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din Piața Independenței.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.