Acasă Life Ce este tehnologia 4G?

Ce este tehnologia 4G?

DISTRIBUIȚI

Când vorbim despre 4G, întrebarea care ne vine firesc în minte este: Ce este  de fapt tehnologia 4G?
4G este scurt, pentru Fourth (4) Generation Tehnology. Termenul 4G desemnează a patra, și cea mai nouă, generație a tehnologiei de comunicații fără fir. Tehnologia 4G pornește de la aceleași principii generale pe baza cărora sunt construite toate rețelele mobile de comunicații.
Tehnologia 4G este în principiu extinderea tehnologii 3G, diferența primordială constând în lățimea de bandă mult mai mare. Dar, în acest moment nimeni nu stie exact definiția cu adevărat a 4G. Unii specialiști sunt de acord că tehnologia 4G este vârful tehnologiilor viitoare care sunt în mare parte în perioada de maturitate a acestora.
Spre deosebire însă de tehnologiile anterioare, 4G aduce o serie de schimbări care modifică fundamental experiența utilizatorului. De exemplu, comunicarea între terminalul portabil și antenă este optimizată astfel încât ea poate transporta mai multe pachete. Rezultă o viteză mai ridicată de transfer.
Calitate înaltă audio și video, streaming și viteze de download impresionante, multimedia HD toate acestea vor deveni treptat opțiuni standard pentru viitoarele telefoane smart dotate cu sistemul 4G.
Tehnologiile care se încadrează în categoriile de 4G sunt UMTS, OFDM, DST, TD-SCDMA, MIMO și WiMAX.
Poate mai important, o rețea 4G folosește pentru codificarea, diviziunea și marcarea informației transmise o serie de algoritmi foarte populari în lumea Internetului (de ex. IP, de la Internet Protocol). Aparent, un aspect pur tehnic, folosirea acestor algoritmi se traduce într-o serie de schimbări semnificative la nivelul utilizatorului final:
Tehnologia 4G oferă rată mare de transfer de date, care va genera noi tendințe pentru piață precum și pentru noile sisteme de telecomunicații. Odată cu apariția tehnologiei 4G blog-urile video vor fi facilitate iar accesul publicului la acestea mult ușurat.
Nu mai există diferențe între covorbirile de voce și accesul la Internet. Ambele servicii sunt tratate și furnizate la fel. Mai mult, calitatea convorbirilor telefonice poate crește substanțial iar ele pot fi asociate rapid cu alte servicii precum transferul de fișiere sau de imagini.
Disponibilă la nivel de specificații tehnice încă din 2005, 4G WiMAX este o tehnologie verificată în peste 300 de implementări la nivel mondial. Milioane de persoane folosesc în regim normal astfel de conexiuni în viata de zi cu zi. Mai mult, furnizorii de echipamente 4G WiMAX sunt firme cunoscute, cu tradiție în domeniu.
Viteza de download pentru utilizatorii de telefonie mobilă poate ajunge la 100 Mbps și până la 1 Gbps pentru utilizatorii unui post fix.
Nu numai că 4G va îmbunătăți comunicarea mobilă, acesta va avea un impact pozitiv probabil și asupra tehnologiei wireless, jocurilor on-line cât și privind navigarea pe internet.
Tehnologia LTE (long term evolution – evoluție pe termen lung), cunoscută și ca tehnologia 4G, este disponibilă acum și în România.

Care este diferența dintre 3G și 4G?
Din trecutul recent, putem vedea clar că nici o tehnologie nu are viață mai mult de 3 – 4 ani, deoarece o tehnologie nouă și relativ mult mai puternică vine pe piață. Noile tehnologii nu sunt în totalitate bazate pe o idee nouă, ci se bazează pe ideile anterioare cu mici modificări. Dacă te duci în piața de telefonie mobilă, atunci vei auzi o mulțime de zvonuri despre 2G, 3G, 3GS și 4G.
În primul rând vom începe cu 3G. După 1G și 2G, 3G a fost o dezvoltare majoră în domeniul Telecomunicațiilor. Se pot transfera date la o viteză mult mai mare decât tehnologiile anterioare. Acest transfer de date rapid permite streaming video și chiar și conferințe video sunt posibile. Ea are o rata de transfer de date de la 144 kbps  pentru  dispozitivele mai „lente“ ajungând până la 384 kbps pentru dispozitivele „fast“. 3G oferă o viteză LAN fix mai mare de 2 Mbps. Telefoanele mobile care au această tehnologie de multe ori vin cu 2 camere. Una pe față și celălaltă pe spate.
În „3GS“ „S“ reprezintă „viteza“. Caracteristicile 3GS sunt aproape aceleași ca și caracteristicile tehnologia 3G, dar diferența este în viteză. 3GS este de două ori la fel de rapid ca 3G și poate transfera date la viteze mult mai rapide ceea ce îl face ideal pentru apeluri video și video conferințe. Mai mult decât atât, a existat o problemă întrucât cele mai multe telefoane 3G nu puteau încărca videoclipuri pe YouTube. Acest lucru trebuia să fie realizat prin utilizarea unui soft de la terță parte. Dar în telefoanele 3GS această problemă este rezolvată și clipurile video pot fi încărcate cu ușurință, fără a utiliza alt software de la o terță parte. Telefoanele 3GS oferă, de asemenea, control vocal și are o autonomie mult mai mare în comparație cu telefoanele 3G.
Tehnologia 4G – se traduce simplu prin viteză de transfer foarte mare. Se pot transfera pachete mari de date. Datorită vitezei mari aceasta este chiar bun decât 3GS pentru apeluri video, multimedia cât și navigarea pe internet.
Principalul punct pozitiv de 4G pentru care este renumit este capacitatea de Multitasking. Puteți utiliza chiar și 4 – 5 aplicații la un moment dat și poate accesa orice aplicație, fără a închide aplicația curentă minimizată .

Parmac Lucian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.