Circa 1.200 de fotografii din colecția istorică Polaroid – printre care imagini semnate de Andy Warhol – au fost vândute pentru o sumă totală de 12,5 milioane de dolari la o licitație care a avut loc luni și marți, la casa Sotheby’s din New York, informează Reuters.
Scoaterea la licitație a acestei colecții a fost ordonată de tribunalul falimentului din statul american Minnesota, sumele obținute urmând să fie donate creanțierilor acestui brand, care a inventat fotografiile instantanee, în 1948. Societatea Polaroid a dat faliment de două ori, în 2002 și în 2009.
Reprezentanții casei Sotheby’s au declarat înainte de licitație că se așteaptă ca întreaga colecție să fie vândută pentru o sumă totală cuprinsă între 7,2 și 11,1 milioane de dolari.
Colecția a fost alcătuită de-a lungul câtorva decenii de fondatorul companiei și inventatorul aparatului, Edwin Land, și de directorul său tehnic, fotograful Ansel Adams. Edwin Land a dorit îmbogățirea catalogului cu piese clasice și i-a cerut lui Ansel Adams să achiziționeze, pe cheltuiala firmei Polaroid, clișee ale marilor fotografi americani, precum Harry Callahan și Dorothea Lange.
400 de lucrări ale lui Adams, celebru pentru peisajele sale americane, au fost scoase la vânzare în cadrul acestei licitații. De altfel, la această licitație a fost stabilit un nou record de preț pentru o lucrare a lui Ansel Adams: „Clearing Winter Storm, Yosemite National Park“ a fost vândută pentru 722.500 de dolari. Fotografia a fost cumpărată de Alinder Gallery și s-a numărat printre cele mai scumpe 10 piese ale licitației.
Unele fotografii, precum cele semnate de Andy Warhol și Chuck Close, au atins prețuri de 10, chiar de 20 de ori mai mari față de cele estimate de specialiști.
Astfel, un autoportret al lui Warhol – „Self Portrait (Eyes Closed)“ -, estimat la 10.000-15.000 de dolari, a fost vândut pentru o sumă-record pentru artist, de 254.500 de dolari.
Cu ajutorul unui aparat Polaroid imens – un exemplar unic – artistul Chuck Close a putut să realizeze celebrul său „Autoportret în 9 părți“, o lucrare alcătuită din nouă instantanee de 50×60 centimetri acoperind părți diferite ale chipului său. Această operă de artă, estimată la 40.000-60.000 de dolari, a fost adjudecată pentru 290.500 de dolari, un record de preț pentru acest artist.
Aparatul Polaroid, adorat de familiile americane și de călători, a avut mulți adepți printre „legendele“ fotografiei sau ale picturii, precum Robert Mapplethorpe, Robert Frank și Robert Rauschenberg.
În 2009, marca Polaroid a fost cumpărată de un grup, The Impossible Project, care încearcă să readucă la viață și să comercializeze din nou cu succes celebrul aparat și a numit-o pe excentrica solistă americană Lady Gaga în funcția de director artistic.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane