Acasă Life Scrierea unui SMS la volan crește cu 23% riscul de producere a...

Scrierea unui SMS la volan crește cu 23% riscul de producere a accidentelor – studiu

DISTRIBUIȚI

Scrierea unui SMS în timpul conducerii autoturismului este mult mai periculoasă decât inițierea unui apel telefonic și crește cu 23% riscul producerii unor accidente, potrivit unui studiu american, informează AFP.
Principala problemă constă în faptul că persoana aflată la volan este obligată să își ia privirea de la drum pentru a scrie acel SMS, se explică în acest studiu, realizat de Virginia Tech Transportation Institute (VTTI).
În general, activitățile care îl obligă pe conducătorul auto să își coboare privirea sunt cele care prezintă cel mai mare risc de accident.
În cazul SMS-urilor, studiul a demonstrat faptul că șoferul poate, în unele cazuri, să nu mai privească șoseaua pentru o perioadă de până la șase secunde. „Acest lucru rezultă în parcurgerea lungimii unui teren de fotbal – 100 de metri – cu viteza de 90 kilometri pe oră, fără a privi drumul din față“, se afirmă în acest raport.
Vorbitul la telefon le permite conducătorilor auto să își păstreze privirile asupra drumului și nu prezintă un risc la fel de mare pentru siguranța personală.
Specialiștii VTTI au remarcat și faptul că scrierea unui număr pe tastatura telefonului, o acțiune care necesită coborârea privirii, cauzează o creștere a riscului cu 2,8%, pentru vehiculele ușoare. Acest risc scade ușor, la 1,3%, în cazul conversațiilor. Căutarea unui obiect în autovehicul, în timpul mersului îl  pune și ea în pericol pe conducătorul auto – risc de 1,4 ori mai mare.
Aceste rezultate sunt însă diferite pentru vehiculele de mare gabarit: riscul în timpul formării numărului pe tastatură este de 5,9 ori mai mare și de 6,7 ori mai mare în cazul căutării unor obiecte. Acest risc este aproape identic în cazul scrierii SMS-urilor.
În consecință, autorii acestui studiu solicită interzicerea scrierii SMS-urilor în timpul conducerii autovehiculelor. Potrivit cotidianului „The New York Times“, această solicitare a fost deja aprobată în 14 din cele 50 de state americane.
Pentru acest studiu, reprezentanții VTTI au folosit diverse aparate care permit observarea comportamentului conducătorilor auto, de-a lungul a peste 10 milioane de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.