Home Lumea-i Cum Este Democratia intre cifre si limba in ureche

Democratia intre cifre si limba in ureche

DISTRIBUIŢI

Cineva observa ca suntem sortiti sa traim intr-o lume a cifrelor inca dinainte de a ne naste, prin rezultatele analizelor care se fac asupra embrionului viitoarei mame si pana la estimatiile pe tema sfarsitului civilizatiilor (si planetei). Totul poate – si trebuie – exprimat si in cifre – de la identificarea personala, fisa de sanatate (cu numele incifrate ale bolilor), inmatricularea auto, cazierul, contul in banca, etc. etc., pana la preferintele artistice, sexuale, apartenenta si optiunea politica, tot felul de alte preferinte si aversiuni. « Umanul a devenit un produs etichetat precum toate celelalte » – citim intr-o publicatie franceza de mondenitati.
Democratia este una dintre preferatele anchetatorilor de opinie si statisticienilor. Si, pentru ca sa incepem anul cu un tonus ridicat, mult prea seriosul ziar american « Wall Street Journal » publica in luna ianuarie un bilant in materie facut de doi cercetatori de la nu mai putin seriosul Brookings Institute, Bruce Jones si Michael O’Hanlon, care se bazau si ei pe arhicunoscutul si, de asemenea, deloc mai putin seriosul Freedom House. Sunt constatari, de fapt cifre exacte, mai degraba incurajatoare. Bunaoara : in 2016, 45 la suta din populatia mondiala traia intr-o democratie, fata de 44 la suta in urma cu un deceniu. Proportia celor din tari ne-libere a scazut de la 37 la 36 la suta. E ceva, nu ?, un procent intr-un deceniu ! E pur si muove, am putea zice. Dar e mai mult de bine decat de rau si pentru ca, dupa cum suntem lamuriti, « Restul lumii traieste intr-o libertate partiala ». Se livreaza si consolari : « Desi e de regretat un declin al democratiei in Ungaria, unde 10 milioane de oameni au trebuit sa accepte o diminuare a libertatilor lor, in Indonezia, 261 milioane de oameni au putut beneficia de progresele democratice » -ne linistesc Jones si O’Hanlon.
De aici, si oportunitatea unor titluri optimiste, precum cel din saptamanalul belgian « Express » : « Democratia numai moarta nu e ».Numai ca, dupa doar cateva saptamani, aceeasi publicatie revine spectaculos cu un titlu socant, total diferit : « Democratia in lume e in berna ». De data aceasta, cifrele (caci, dupa cum se vede, doar cu cifre si procente se lucreaza, riguros carevasazica) sunt luate dintr-un studiu al (bineinteles) prestigiosului holding german Bertelsmann Stiftung, care informeaza : 3,3 milioane de oameni traiesc intr-un regim autocratic (dar 4,2 milioane in democratii). Problematic este ca « drepturile civile sunt tot mai restranse iar statul de drept subrezit si intr-un mare numar de democratii. Foste modele de democratizare, ca Brazilia, Polonia si Turcia sunt printre tarile care au cazut cel mai mult. Dar, in Europa, democratia se mai clatina si in Ungaria, si in R. Moldova).
Iar pentru ca statisticile sa dea mai bine, s-a umblat si la terminologie : pentru state ca Burkina-Faso si Sri Lanka nu se mai foloseste sintagma « autocratii moderate » ci « democratii defectuoase ».
Ne-am putea intreba si noi, pe buna dreptate : dar Romania ? Romania unde -si afla locul in asemenea clasamente ? Caci la Bruxelles este constant tintuita pe lista paratilor ce trebuie mereu controlati daca au batistuta la ei si unghiile taiate. Da, insa la Bruxelles avem vreo cativa europarlamentari care se presupune ca reprezinta Romania, dar care au grija sa dea mereu cu para pe seama propriei tari si a celor care i-au trimis, prin vot, acolo. Iar inaltii birocrati de la Bruxelles nu par a recurge si la alte surse de documentare, preferand stravechea metoda a limbii in ureche. In alte instante si institutii – mondiale – cei in drept se iau dupa alte criterii. Asadar, cifrele se arata a fi de folos si aici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.