Acasă Monden Experimentul -Grammy 2003-!

Experimentul -Grammy 2003-!

DISTRIBUIȚI

Inceputul acestui an a fost dominat de eforturile celor de la RIAA de a gasi niste -instrumente- menite sa stopeze pirateria muzicala, care aduce industriei muzicale pierderi de peste patru miliarde de dolari in fiecare an.

Or, cele mai bune instrumente de promovare a industriei muzicale in toata lumea sunt nominalizarile la evenimentele muzicale de mare amploare din fiecare an.

Noua strategie adoptata de cei care detin controlul industriei muzicale este aceea de a nominaliza cati mai multi artisti, ale caror albume s-au bucurat de un succes urias.

Primul mare eveniment la care se va testa succesul acestei strategii este decernarea premiilor Grammy.

Daca ne uitam pe lista categoriilor, putem vedea foarte clar ca marile case de productie au adoptat aceasta strategie, preferand sa lase la urma artistii care s-au vandut mai slab, dar care insa au o valoare apreciabila.

Batalia din acest an pentru categoria: -Cel mai bun album al anului- este dominata de -The Eminem Show-/Eminem si -Nellyville-/Nelly care, intamplator sau nu, au fost doua dintre cele mai bine vandute albume in anul 2002, cu 7,6 milioane si respectiv 4,9 milioane de unitati vandute.

Pe langa cele doua nume notabile din hip-hop, in batalia pentru aceasta categorie importanta mai apar The Dixie Chicks cu -Home- (al patrulea album ca vanzari din anul 2002), cu 3,7 milioane de unitati vandute, legenda rock Bruce Springsteen, cu albumul sau -The Rising-, si Norah Jones cu -Come Away with Me-.

Si nominalizarile de la celelalte categorii confirma ideea ca cei care voteaza la diferite categorii cred ca marile hituri domina nominalizarile.

La categoria -Cea mai buna piesa a anului- apar, in mare, cam aceiasi artisti: Eminem cu -Without Me-, Nelly cu -Dilemma-, precum si Nickelback, cu -How You Remind Me-, care a fost cea mai difuzata piesa a anului 2002.

La categoria -Cel mai bun debut-, gasim doua artiste care deja au un cuvant serios de spus in show-bizz: Avril Lavigne si Ashanti, ale caror albume au ocupat locurile 3 si respectiv 7 in topul celor mai bine vandute albume ale anului trecut.

Ce invataturi se pot desprinde din aceasta scurta radiografie a Grammy-urilor din acest an?

In primul rand, ar trebui spus ca s-au dus vremurile in care muzica de supercalitate era la loc de cinste in toate evenimentele de gen si ca noii artisti incep sa fie educati in ideea -vindeti multe albume si veti fi coplesiti de premii-.

Industria muzicala internationala se afla in criza in acest moment si nu mai este loc pentru artistii care compun doar asa, de amorul artei… ACUM SE CAUTA BANII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.