Home Actualitate Racanii, -luati cu arcanul- in armata

Racanii, -luati cu arcanul- in armata

DISTRIBUIŢI


Invitarea tarii noastre de a adera la NATO si discutiile tot mai aprinse despre necesitatea infiintarii unei forte de aparare formate din profesionisti i-a facut pe multi dintre tinerii care ajung la varsta majoratului sa ignore ordinele de incorporare emise de centrele de recrutare. Potrivit unor statistici recente, in anumite judete numarul recrutilor care s-au prezentat la incorporare nu a depasit nici macar 10-15%, obligand MApN sa recurga la toate mijlocele legale – amenzi, mandate de aducere – pentru a-si completa efectivele. Tinerii care au implinit varsta legala pentru satisfacerea stagiului mitilitar trebuie insa sa stie ca, potrivit legilor in vigoare, refuzul de prezentare la recrutare se pedepseste cu amenda si chiar cu inchisoarea.

Pretexte ilare

Situatia recrutarii tinerilor chemati sa-si efectueze stagiul militar difera de la judet la judet, dar pe ansamblu nu se prezinta prea stralucit. Cel mai bine la acest capitol sta judetul Satu Mare, unde 73% din tinerii recrutati de MApN s-au prezentat pentru a-si efectua stagiul militar. Rezultate destul de bune se inregistreaza si in Bihor – 60%, Iasi – 68%, si Harghita – 56%. La polul opus se afla judetul Alba, care detine recordul, aici doar 13% din tineri acceptand sa se duca in armata. Cam aceeasi situatie se inregistreaza si in Caras-Severin – 21%, Hunedoara – 22% sau Arad – 25%. Situatia grava in care s-a ajuns este cauzata, cum am mai spus, de perceptia gresita ca stagiul militar nu ar mai fi obligatoriu. -Multi tineri refuza sa se prezinta la incorporare, invocand informatii vehiculate de mass-media potrivit carora serviciul militar nu ar mai fi obligatoriu, ceea ce este complet fals. Intr-o prima faza, avem in vedere doar reducerea stagiului militar-, spune maiorul Nezir Gelaledin, seful Directiei de relatii publice din cadrul Statului Major General al MApN.

Zeci de amenzi la Brasov

La Brasov, zeci de tineri care au primit, la inceputul acestui an, ordinul de incorporare si nu s-au prezentat la Centrul Militar Judetean vor fi sanctionati de organismele teritoriale ale Ministerului Apararii Nationale. Pentru 50 dintre cei care au refuzat sa se prezinte s-au dat amenzi, in alte 30 de cazuri fiind emise mandate de aducere cu insotitor. Pentru a-si scapa copiii de armata, unii parinti risca sa ajunga chiar ei in spatele gratiilor. -In cazul a sase persoane s-a constatat ca au dat declaratii false privind plecarea in strainatate a fiului lor, pentru una dintre acestea fiind intocmit dosar penal-, declara colonelul Ion Boltinescu, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Brasov. -Pana la aparitia unor noi reglementari in domeniu, recrutarea si incorporarea tinerilor pentru satisfacerea stagiului militar se desfasoara conform Legii nr. 46/1996. Ca urmare, neprezentarea recrutilor la incorporare, la solicitarea centrelor militare judetene sau de sectoare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 la 3.000.000 de lei. In situatia in care se constata ca recrutii se sustrag de la incorporare, fapta reprezinta infractiune sub incidenta Codului penal si se pedepseste cu inchisoare de 1 la 5 ani-, explica maiorul Nezir Gelaledin.

O poveste veche

Lipsa apetitului tinerilor de a-si servi patria nu este noua. Campaniile de recrutare desfasurate in ultimii ani au aratat ca din ce in ce mai putini tineri recurg la orice smecherii pentru a scapa de stagiul militar. De la plecatul din tara la munca cine stie pe unde sau chiar la inscrierea in diferite culte religioase care interzic efectuarea stagiului militar, tinerii sunt in stare de orice. Traficul cu adeverinte medicale sau chiar cu livrete militare false a inflorit, unii scotand bani frumosi din aceste -afaceri-. Pana la disparitia obligativitatii stagiului militar mai este insa destul de mult. In primul rand, vor trebui modificate Constitutia si legile care stabilesc planurile de aparare a tarii. Apoi, bugetul alocat MApN va trebui marit, pentru ca lipsa recrutilor sa fie suplinita prin militari angajati. Toti acesti pasi, pentru care este nevoie de vointa politica, vor intarzia punerea in practica a acestei idei inca cel putin un an. La randul sau, MApN trebuie sa modifice toate planurile strategice si sa modifice doctrina militara, ceea ce impinge orizontul de asteptare pana prin 2007.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.