Acasă Asigurari Liber-profesionistii se pot proteja impotrva riscurilor meseriei

Liber-profesionistii se pot proteja impotrva riscurilor meseriei

DISTRIBUIȚI

Majoritatea companiilor de asigurari au incluse in oferte o tipologie speciala de polite de asigurari, care se adreseaza, in special, persoanelor care detin autorizatii de libera practica, incluse in categoria mai generala, denumita asigurari de protectie juridica. In principal, astfel de asigurari au ca obiect suportarea cheltuielilor cu procedura judiciara si a servicilor ce decurg din acoperirea asigurarii, cum ar fi recuperarea pagubei suferite de asigurat in urma actionarii acestuia in judecata, fie intr-o cauza civila, fie intr-una penala. In cadrul de fata vom prezenta sintetic astfel de polite de asigurari pentru doua categorii de profesionisti cu libera practica.

Asigurarea de raspundere civila profesionala pentru medici si unitati medicale

Aceasta tipologie se regaseste in portofoliul majoritatii companiilor de asigurari din Romania. In opinia noastra, aceasta tipologie ar trebui sa fie chiar obligatorie, fie ca e vorba de medici din sistemul privat, fie ca in discutie ar intra sistemul medical de stat, cu extensie si in cazul tuturor unitatilor medicale din Romania, cu atat mai mult cu cat, mai ales, in cazul unitatilor spitalicesti de stat se constata aproape zilnic cazuri de malpraxis. Orice pacient ar trebui sa se informeze in momentul trecerii pragului unui cabinet medical sau clinica privata daca respectiva unitate sau medicul ce asigura serviciile medicala au polite de asigurare de acest tip, fiindca acestea ii permit pacientului, in cazul in care ii va fi provocat un prejudiciu in urma tratamentului sau interventiei medicale suportate, sa recupereze mai usor despagubirile convenite sau impuse de instanta de judecata. Practic, medicul se protejeaza chiar impotriva suportarii din propriul buzunar a acestor despagubiri rezultate in urma savarsirii unor greseli sau fapte savarsite din culpa sa, pentru care devine raspunzator in baza legilor speciale, a normelor si statutului profesiei, a regulilor de conduita, etica si deontologie profesionala. Se pot asigura, atat medicii cu autorizatie de libera practica medicala, conform Legii 74/95, cat si orice tipologie de personal medical, precum si orice unitate medicala, in numele si pentru fiecare angajat din categoriile precizate anterior.

Cazul asigurarilor de raspundere civila profesionala in cazul contabililor, evaluatorilor si expertilor

Practica dovedeste ca o serie de persoane fizice cu atributii financiar-contabile sunt extrem de expuse unor sanctiuni dure in diverse situatii, in majoritatea cazurilor din culpa. Din aceasta categorie fac parte expertii contabili, contabilii autorizati, evaluatorii, expertii tehnici. Dar riscul aplicarii unor astfel de sanctiuni apare si in cazul unoe societati comerciale care desfasoara activitati de expertiza contabila si tehnica, consultanta, evaluari, audit etc. Si aceste entitati pot fi asigurate, atat in numele societatii, cat si pentru fiecare persoana fizica angajata si care practica una dintre profesiile specifice acestui obiect de activitate. Unele companii de asigurari practica astfel de asigurari chiar si pentru asociatiile si uniunile profesionale in numele membrilor sai, de obicei in baza unui tabel anexat la polita.

Persoana este asigurata pentru pierderile banesti pe care ar trebui sa le suporte atunci cand a provocat un prejudiciu unui client ca urmare a unor acte sau fapte savarsite din culpa. Acesta va primi de la societatea de asigurare sumele pe care este obligat sa le plateasca clientilor sai cu titlu de daune pentru prejudicii provocate prin neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de prestari servicii, dar strict legate de activitatile specific profesionale, gen tinerea sau supravegherea contabilitatii, intocmirea sau certificarea bilantului contabil, audit financiar-contabil etc.

De la caz la caz, cuantumul si tipologia de fapte pentru care intocmeste polita de asigurare depind, de la caz la caz, dar nu pot intra in discutie amenzile administrative sau de alta natura aplicate de catre organele de control ale statului sau de catre instante judecatoresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.