Home IT & Comunicatii Linux primeste suport integrat pentru procesorul Cell

Linux primeste suport integrat pentru procesorul Cell

DISTRIBUIŢI

Linus Torvalds a lansat un nou kernel Linux care ofera suport pentru caracteristici ale procesorului Cell de la IBM, include software Oracle pentru bazele de date clustered si imbunatateste modul in care sistemul de operare open-source ruleaza pe sistemele cu mai multe procesoare.

Linux este din punct de vedere tehnic doar un kernel, dar termenul este deseori folosit pentru a se face referire la intregul sistem de operare construit in jurul acestui kernel. Distribuitorii de Linux, precum Red Hat sau Novell, utilizeaza propriile variatiuni ale kernelului pe care Torvalds il lanseaza prin kernel.org, dar in general deviaza foarte putin de la acest standard.

Suportul Cell ar trebui sa insemne un avantaj pentru IBM, care doreste sa incurajeze clientii sa cumpere servere bazate pe Cell dupa ce acestea vor fi lansate. Procesorul se regaseste si in consola Sony PlayStation 3, dar IBM se asteapta ca acesta sa fie utilizat si in aplicatiile de mare performanta, precum cele medicale. Cell are un motor de procesare principal PowerPC asistat de opt nuclee care ruleaza programele pe cont propriu.

Programarea pentru Cell este dificila, dar suportul din Linux ar putea usura provocarile in acest sens. Noul kernel include sistemul de fisiere SPU (synergistic programming unit), care ii permite software-ului sa controleze si sa comunice cu diferite nuclee ale procesorului.

Cell nu este singurul procesor multi-core pentru care Linux ofera suport. Torvalds a acceptat marti un numar de patch-uri prin care Linux va putea rula pe serverele Sun Microsystems UltraSparc T1 -Niagara-, conform lui David Miller, programator la Linux-on-Sparc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.