Acasă Pagini specializate Organizarea ergonomica a muncii managerilor

Organizarea ergonomica a muncii managerilor

DISTRIBUIȚI

Organizarea ergonomica a muncii conducatorilor se constituie intr-o modalitate importanta de sporire a eficacitatii acesteia, dar aceasta problema a fost putin abordata in stiintele economice si complet neglijata in practica.

In organizarea ergonomica a muncii conducatorilor apar o serie de particularitati, date de specificul activitatii de conducere, comparativ cu activitatile de executie. Plecand de la faptul ca materia prima a conducerii o reprezinta informatiile, problemele ce se ridica vizeaza, pe de o parte, asigurarea culegerii, inregistrarii, transmiterii si prelucrarii acestora, in conditii de eficacitate ridicata, iar, pe de alta parte, valorificarea lor superioara de catre manageri in decizii si actiuni corespunzatoare.

Organizarea ergonomica a locului de munca al conducatorului, a muncii acestuia, trebuie sa faciliteze rezolvarea celor doua probleme, diferentiat, in functie de nivelul ierarhic ocupat, de specificul unitatii economice si subdiviziunii organizatorice in care isi desfasoara activitatea.

Pornind de la definirea organizarii muncii, drept ansamblul proceselor prin care se asigura conditii corespunzatoare, se stabilesc si se aplica metodele si tehnicile de munca ale personalului, precum si principalele relatii si forme organizatorice ale unitatii prin care este integrat in cadrul fiecarei subdiviziuni organizatorice unitatii, o parte importanta dintre acestea poate si trebuie sa fie analizata la nivelul conducatorilor, imbunatatirea continutului lor facilitand uttilizarea corespunzatoare a timpului de munca de care dispun.

Pe baza acestor elemente si avand in vedere ca, pentru personalul de conducere, obiectul muncii este informatia, se impune proiectarea unui loc de munca rational, care sa creeze cele mai adecvate conditii de munca necesare exercitarii procesului si functiilor managementului.

Principalele cerinte la care trebuie sa raspunda un asemenea loc de munca, organizat pe baza principiilor ergonomice, ce au ca obiectiv optimizarea relatiei -om – mijloc de munca – mediu-, se refera la:

– comoditate;

– confort;

– amplasarea si combinarea adecvata a mobilierului, din punct de vedere functional si estetic;

– mobilierul sa fie simplu, sa asigure pozitia corecta a partilor corpului in timpul executarii tuturor operatiilor si sa corespunda cerintelor ergonomice si estetice;

– conditii normale din punctul de vedere al mediului ambiant;

– dotarea tehnica adecvata (telefon, interfon, fax, display, imprimanta xerox de birou etc.).

Aceasta ultima cerinta este una dintre cele mai importante, daca tinem cont de salturile spectaculoase inregistrate in dotarea cu mijloace electronice de calcul a firmelor romanesti. Tot mai frecvent, managerul apeleaza la serviciile echipamentelor informatice pentru asigurarea unei informari operative si relevante si, pe aceasta baza, cresterea gradului de fundamentare a deciziilor si actiunilor de implementare a acesteia. Nu se poate vorbi de un management modern fara acest pretios ajutor dat de informatica, ce permite o restructurare a timpului de munca al conducatorului, in sensul cresterii partii afectate muncii de conceptie.

In ceea ce priveste amplasarea locului de munca si dotare, este necesara luarea in considerare a nivelului ierahic pe care se afla conducatorul. Astfel, pentru directori si directori executivi, suprafata biroului trebuie dimensionata, asa incat sa permita instalarea, atat a mobilierului strict necesar managerului respectiv, cat si a mobilierului necesar organizarii si desfasurarii unor sedinte de amploare mai redusa.

Mobilierul care intra in dotarea managerului cuprinde: mobilierul clasic (masa de lucru sau biroul si scaunul, mobilier auxiliar – fisete, dulapuri, rafturi, vitrine etc.), mijloacele tehnice (display-uri, xerox-uri de birou, telefon, fax s.a.), echipamentul marunt de birou (rechizite, hartie, caiete creioane, stampile, truse de desen, gume, clame, ace, imprimante, formulare, aparate de capsat si perforat s.a.). Acestea trebuie sa satisfaca atat functional, cat si estetic cerintele ergonomice, adica sa aiba o constructie simpla, sa fie ieftine, sa ocupe un spatiu cat mai mic, sa respecte regulile de simetrie, sa realizeze o ambianta cromatica odihnitoare.

De o importanta deosebita in organizarea locului de munca al unui manager sunt si factorii de solicitare fizica si nervoasa ai mediului ambiant, care au un impact direct asupra calitatii si productivitatii muncii acestuia.

Intre factorii de solicitare fizica se regasesc: factorii de microclimat (temperatura, umiditatea, circulatia aerului, radiatiile), iluminatul si zgomotul. Crearea unei ambiante de lucru cat mai propice necesita o armonizare a acestor factori, mai ales intre culoare si lumina, in sensul utilizarii unor combinatii de culori care, dincolo de gust, trebuie sa satisfaca si alte cerinte, sa se coreleze cu gradul de iluminare a incaperii, etc. Astfel, culorile asa-zise -calde- (rosu, galben, portocaliu) se recomanda incaperilor mai sarace in soare, in timp ce culorile -reci- (albastru, verde, cenusiu) se vor folosi in incaperile expuse mai mult luminii solare.

Factorii de solicitare nervoasa (psihica):

– gradul si profilul de pregatire a managerului, impuse de munca efectuata, de experienta si cunostintele colaterale necesare;

– trasaturile adecvate indeplinirii muncii de conducere (inteligenta, temperament, ambitie, hotarare, curaj, sensibilitate);

– climatul general in care se desfasoara munca, relatiile dintre conducator si colaboratori, dintre el si conducatorii situati pe niveluri ierarhic superioare;

– modul de organizare a timpului liber.

De mentionat ca actiunea accestor factori este determinata atat de cauze obiective (modul de exercitare a procesului si functiilor managementului, maniera de constituire a echipelor de munca, gradul de incarcare a conducatorului, perspectivele de promovare), cat si de cauze subiective (emotivitate, susceptibilitate, personalitate, putere de aprofundare, constiinciozitate, initiativa, spirit de observatie, spirit de raspundere, capacitatea de a lucra in echipa). Acestora li se adauga unii factori psihosociali, cu influenta hotaratoare asupra stilului de conducere, calitatii actului de conducere. Este vorba de relatiile de familie, de o serie de probleme de transport, locuinta, alimentatie, culturalizare, cu care se confrunta managerul analizat..

Desi asemenea factori sunt rareori luati in seama in actiunile de rationalizare a activitatii managerilor, totusi importanta lor este destul de ridicata in ansamblul modalitatilor de crestere a eficacitatii muncii acestei categorii de personal.

Imbunatatirea parametrilor calitativi ai muncii personalului de conducere prin aplicarea principiilor ergonomice de organizare este necesar a fi corelata cu efectele celorlaltor modalitati, tratate in acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.