Acasă Legislație Preturile locuintelor vor incepe sa urce

Preturile locuintelor vor incepe sa urce

DISTRIBUIȚI

Chiar daca zona de nord a Bucurestilor ramane in topul preferintelor cumparatorilor de locuinte, in ultima perioada se constata totusi o usoara scadere a interesului acestora pentru vilele situate in afara orasului, considera unii analisti ai pietei imobiliare.

-Oamenii incep sa caute zone verzi in interiorul orasului, nu in afara lui, pentru ca vor sa reduca timpul pe care il petrec pe drumul de acasa spre serviciu-, spune dl Radu Moldoveanu, de la agentia imobiliara Top Imobil.

In ultimii ani, a crescut oferta de locuinte – apartamente si vile – la standarde occidentale, ceea ce a condus la scaderea preturilor si mai ales a chiriilor. Dl Moldoveanu este de parere ca tendinta de scadere a preturilor va fi inlocuita de una de stagnare in urmatoarea perioada. -In mod normal, ele ar trebui sa creasca, insa totul depinde de conditiile economice in ansamblu si de structura veniturilor populatiei-, a adaugat el.

Cele mai cautate cartiere rezidentiale sunt cele din zona de nord, aceasta fiind si directia de dezvoltare a pietei imobiliare, dupa cum spune dl Mihnea Serbanescu, de la agentia imobiliara Echinox.

In cartierele cele mai scumpe – in primul rand Primaverii, Aviatorilor, Kisseleff, dar si Dorobanti, Domenii, Cotroceni, Dacia – s-au construit aproape in exclusivitate mici blocuri de apartamente, investitorii urmarind o cat mai buna utilizare a terenului. Acestea sunt zonele unde se gasesc majoritatea ambasadelor, precum si numeroase vile cu arhitectura deosebita, datand din perioada interbelica si care necesita, in cea mai mare parte din cazuri, lucrari de renovare costisitoare.

Constructia de locuinte individuale sau parcuri rezidentiale s-a dezvoltat in zone ca Herastrau si Floreasca, dar mai ales in apropierea padurii Baneasa, langa Gradina Zoologica, unde pretul mai scazut al terenului permite acest lucru. Aici se pot intalni vile incapatoare, unele dinte ele avand si o gradina larga, spatiu de joaca pentru copii sau chiar piscina.

Pentru cei care doresc sa locuiasca in zona ultracentrala, exista alternativa apartamentelor din Piata Victoriei, Bulevardul Magheru, Piata Unirii, care sunt situate in blocuri cu un standard de confort mult mai scazut. Prin dotarea si mobilarea lor corespunzatoare, aceste apartamente pot insa sa satisfaca exigente ridicate.

Acestea sunt tendintele generale, insa exista si unele voci care sustin ca si sudul orasului are un potential destul de ridicat. Este cazul dlui Dan Ioan Popp, directorul general al companiei Impact SA, chiar daca aceasta construieste cu precadere vile in Cartierul rezidential Baneasa. -As vrea sa construiesc si in sud, insa atunci cand voi lua o decizie in acest sens, va trebui sa-mi asum o scadere a preturilor la locuinte cu aproximativ 15-20%-, ne-a declarat dl Popp.

Preferinta bucurestenilor pentru zona de nord este explicata de domnia-sa prin moda, cu predilectie, chiar daca exista si o anumita explicatie legata de poluarea mai scazuta in aceasta parte a Capitalei. -Se construieste de fapt peste tot, nu numai in nord, insa moda genereaza ierarhii si, implicit, preturi diferite in functie de zona in care este situata locuinta-, a adaugat dl Popp.

Ierarhizarea preferintelor de cumparare de locuinte se poate constata si prin preturile practicate in cartiere similare ca aspect, dar situate in zone diametral opuse pe harta. De exemplu, daca un apartament de trei camere, in stare buna si nu la parter sau ultimul etaj, situat in zona Aviatiei consta in medie intre 21 si 22 de mii de dolari, pretul aceluiasi tip de locuinta in zona Tineretului nu depaseste 20.000 de dolari.

Dan Ioan Popp spune ca nu a constatat o scadere a cererii pentru locuintele pe care le construieste in apropiere de Gradina Zoologica, ci doar o polarizare stricta a cerintelor clientilor. -Unii se bucura pentru o casuta cat de mica, numai sa aiba verdeata, iar altii, cu venituri mai mari, solicita vile imense, chiar palate-, a concluzionat directorul general al Impact SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.