Acasă IT & Comunicatii Torvalds vrea sa protejeze marca inregistrata Linux

Torvalds vrea sa protejeze marca inregistrata Linux

-Parintele- Linux, Linus Torvalds, s-a vazut in situatia de a justifica o serie de actiuni recente intreprinse pentru protejarea marcii inregistrate Linux. El spune ca eforturile sale s-au datorat ingrijorarilor legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, si nu dorintei de a face bani pe seama Linux.

In luna iulie, un avocat care l-a reprezentat pe Torvalds a trimis scrisori la 90 de companii australiene, prin care le-a solicitat sa renunte la pretentiile legale asupra numelui Linux si sa cumpere o licenta de la Linux Mark Institute (LMI).

Institutul este o fundatie non-profit care functioneaza ca o entitate de licentiere pentru marca inregistrata Linux si ofera sublicente pentru sume intre 200 si 5.000 de dolari.

Unii reprezentanti ai comunitatii open-source l-au acuzat pe Torvalds ca vrea sa profite de pe urma popularitatii Linux. In posturile sale pe Linux Kernel Mailing List, Torvalds noteaza insa ca nu doreste sa primeasca bani de pe urma sublicentelor Linux si ca, de fapt, chiar si LMI este aducatoare de pierderi.

Utilizarea scrisorilor de avertizare este o tactica obisnuita in protejarea marcilor inregistrate, spune Torvalds.

Torvalds si-a atras critici si dupa ce a luat apararea celor care actioneaza impotriva patentelor software in Uniunea Europeana. Criticii l-au acuzat de ipocrizie, prin faptul ca apara marcile inregistrate, dar este impotriva patentelor comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.