Acasă Părerea mea Antonescu și veneticii

Antonescu și veneticii

DISTRIBUIȚI

În ciuda procentelor sclipicioase din sondaje și a unei victorii deja sărbătorite în dezbaterile televiziunilor prietenoase, PNL este măcinat de un război intern  surd, ale cărui ecouri răzbat din când în când dincolo de capacul pus de președintele Crin Antonescu peste orice răzmeriță din partid. Considerând că a adus PNL pe cele mai înalte culmi ale sondajelor de opinie, Crin Antonescu se consideră liberalul providențial care va duce partidul la putere. Cu o asemenea aură în jurul său, liderul PNL nu-i mai suportă deloc prin preajmă pe cei care nu proslăvesc zilnic marele său talent politic. Respingând din start orice critică, Antonescu i-a îndepărtat rând pe rând pe vechii liberali din funcțiile de conducere importante, aducându-i în eșalonul secund pe veneticii veniți de la alte partide, frustrați după pierderea unor funcții sau poziții importante. Principala lor calitate este dată, desigur, de obediența nemăsurată în fața lui Crin și a ideilor sale – geniale, desigur.
Instalarea veneticilor în funcții importante din PNL a produs rumoare în partid, dar Antonescu a reușit să înăbușe din fașă orice declarație împotriva schimbărilor operate, prezentând argumentul său forte: „eu v-am adus la 30%“. Putem continua cu ziceri populare, de tipul „eu te-am făcut, eu te omor“, pentru că în felul acesta se desfășoară dezbaterile de strategie politică la nivelul PNL.
Primele victime ale orgoliului lui Crin au fost oamenii apropiați primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, cel care s-a opus puternic semnării protocolului USL în București.  
Astfel, la ordinul lui Crin, secretarul general, Radu Stroe, secretarii adjuncți și șefa Departamentului de Comunicare au fost schimbați peste noapte sub pretextul reorganizării. Surse liberale susțin că pentru a se masca tensiunile interne, debarcarea lui Stroe s-a numit „promovare“, acesta devenind șeful comisiilor de specialitate ale partidului, comisii care au un cuvânt atât de greu în partid încât nimeni nu știe cu ce se ocupă concret.
Noul secretar general al PNL a devenit Eduard Hellvig, un transfug din partidul lui Voiculescu, în care a aterizat după ce anterior avusese un stagiu politic și pe la  PNȚCD, partid pe care l-a părăsit din rațiuni de supraviețuire. Hellvig a plecat din PC după ce nu a mai intrat în Parlament și a ratat și alegerile europarlamentare, constatând în urma acestor eșecuri că doctrina lui Felix nu-i mai priește și că a devenit brusc, peste noapte, liberal. Numit consilier personal al lui Crin Antonescu, Hellvig a apărut anul trecut și pe lista „Guvernului din umbră“ al PNL cu un rol foarte important: ministrul infrastructurii naționale. De asemenea, o altă schimbare importantă s-a produs la Departamentul Comunicare, unde unul dintre liberalii susținuți de Chiliman, Ioana Costescu, a fost schimbat cu Dan Mihalache, un pesedist de viță veche, care a descoperit și el valorile liberale după ce partidul nu l-a mai pus pe lista eligibilă la alegerile europarlamentare.
Evident, aceste numiri au stârnit nemulțumiri profunde în partid, mărind consistent tabăra liberalilor sătui de aerele de primadonă ale lui Crin Antonescu, tabără care așteaptă un prilej favorabil pentru a scăpa atât de conducerea dictatorială a președintelui PNL, cât și de veneticii care le-au suflat funcțiile importante din partid. Ocazia ar putea apărea chiar înainte de alegerile din 2012, iar prietenii lui Dinu Patriciu știu de ce… Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.