Acasă Părerea mea România – sub scut, Osama – pe scut

România – sub scut, Osama – pe scut

DISTRIBUIȚI

În aceeași zi în care Vîntu i-a făcut surpriza promisă lui Traian Băsescu anunțând, prin intermediul copiilor, vânzarea Realității TV către fostul soț al Mihaelei Rădulescu, președintele a venit și el cu surpriza sa, scutul american, știind probabil că SOV are alergie la SUA de când FBI i-a deconspirat spălarea de bani făcută prin offshore-uri din Delaware. 1-0 pentru Băsescu și de această dată. România a bifat ieri un succes important al politicii externe: amplasarea scutului antirachetă la baza aeriană Deveselu din județul Olt, ca parte a unui sistem defensiv european care va deveni pe deplin funcțional spre 2015. Decizia amplasării scutului antirachetă este esențială în efortul combaterii pericolului terorismului, iar acest fapt a fost subliniat încă de la începutul anului 2010, când a avut loc un prim contact între experții români și cei americani. Negocierile purtate vreme de un an de echipele coordonate de Bogdan Aurescu și Ellen Tauscher au dus la creșterea rolului României în sistemul de securitate al Europei, iar acest fapt a fost salutat de toți politicienii români, cu excepția lui Iliescu, rămas probabil nostalgic după rușii veniți pe tancuri.
Ironia sorții face ca decizia aceasta  extrem de importantă pentru securitatea României – și nu numai – să vină la o zi după ce președintele SUA, Barack Obama, a anunțat uciderea celui mai căutat terorist al lumii, Osama bin Laden. După un scenariu modern al filmelor cu Rambo, americanii au declanșat o operațiune care a dus la uciderea omului Osama bin Laden, dar n-au putut face nimic pentru a distruge mitul creat în jurul acestui personaj de unii detestat, de alții admirat. De altfel, nu știu dacă în ultimii ani Osama bin Laden mai reprezenta un pericol real pentru lumea occidentală, comanda temutei Al Qaida fiind multiplicată la nivelul mai multor celule teroriste care acționează deja independent și care nu mai primeau de mult ordine de la pensionarul bin Laden. Uciderea lui bin Laden mi-a reamintit de prinderea lui Carlos Șacalul, în 1994, în Sudan. Carlos a fost un terorist de temut în anii ‘70, când punea la cale atentate în urma cărora mureau zeci și chiar sute de oameni. În ‘94, când l-au prins francezii, cu ajutorul serviciilor sudaneze, Carlos era un pensionar obez, cu reale probleme de sănătate, care nu se mai putea coordona nici măcar pe el.
Ce-i drept, se apropie alegerile și în SUA, iar Obama, confruntat în continuare în plan intern cu o criză economică ce pare că nu se mai termină, avea nevoie de un eveniment care să-l relanseze. Serviciile americane au răspuns prompt la ordin și ne-au oferit spectacolul uciderii teroristului numărul unu al lumii, Osama bin Laden, spectacol transmis live la Washington. Din păcate, terorismul nu a murit odată cu Osama bin Laden, iar decizia luată la București privind instalarea scutului antirachetă demonstrează că lumea occidentală se pregătește continuu în lupta cu un inamic mereu surprinzător. Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.