Acasă Părerea mea Un examen pentru neliniștea noastră

Un examen pentru neliniștea noastră

DISTRIBUIȚI

Certurile cu rușii, scandalurile interne din partide și chiar criza din Grecia au amuțit la nivel public odată cu apariția rezultatelor finale la examenul de bacalaureat din acest an. Dezastru! Acest cuvånt definește cel mai bine în acest moment situația din sistemul de învățămånt. În ultimii 20 de ani am ratat cea mai importantă reformă, a educației, iar astăzi culegem roadele neputinței noastre. Potrivit datelor preliminarii, promovabilitatea la examenul de bacalaureat din acest an este de aproximativ 50%, cea mai mică cifră din istoria acestui examen. În spatele acestei cifre seci situația este mult mai dramatică: la 12 licee din țară niciun elev nu a promovat acest examen,  în Capitală, doar 4 din 10 elevi au reușit să promoveze, iar în județul Timiș gradul de promovabilitate a fost de circa 20%. Trist dar dureros de adevărat.

Ne-am mințit ani de zile că școala romånească e cea mai minunată și cea mai extraordinară, că avem olimpici internaționali care duc faima Romåniei și că nimic nu se compară cu învățămåntul solid din țara noastră. Dincolo de fardul declarațiilor, realitatea e dură și ea e demonstrată de cifrele seci făcute publice zilele acestea.
Doar 50% din elevii clasei a XII-a sunt pregătiți să treacă la nivelul următor. Am asistat în discuțiile publice de ieri la un soi de vånătoare de vrăjitoare pentru a găsi vinovații. Cum era de așteptat, politicienii au tras situația pe spuza lor și au speculat prin declarații politicianiste o realitate cumplită, în timp ce specialiștii din sistem au vorbit despre cea mai clară radiografie de la care trebuie să se pornească o reformă din temelii a educației romånești. Dintre toate luările de cuvånt, de departe cea mai ipocrită a fost cea a Ecaterinei Andronescu, de două ori ministru al Învățămåntului, care  nu și-a asumat niciun gram de responsabilitate pentru situația în care se află astăzi sistemul pe care l-a păstorit. „Examenul acesta de bacalaureat a fost sub lupă. Pe mine ma îngrijorează foarte tare rezultatele de pånă acum. Măsurile de securitate m-au deranjat profund. Nu poți să îi transformi pe profesori în polițiști, ci poți doar să le ceri să fie exigenți. Poate și stresul acesta a produs efecte asupra elevilor“, a mai declarat Ecaterina Andronescu.
Cu alte cuvinte, ministerul e de vină pentru că nu a mai lăsat fråu liber fraudelor, așa cum se obișnuia în vremea domniei sale, iar promovabilitatea era undeva la peste 80%. Ce-i drept, toată lumea era fericită: Cati Andronescu se lăuda cu rezultatele, părinții mulțumeau cerului că le-au promovat odraslele, iar elevii deveneau dintr-o dată importanți și måndri de valoarea lor, chiar dacă ea era rezultatul unui furt.
Mulți dintre ei mergeau chiar la facultăți private specializate în scos absolvenți pe bandă rulantă contra unei sume oarecare de bani, iar ulterior ajungeau pe piața muncii unde erau respinși întrucåt diplomele lor nu reflectau nici pe departe nivelul de cunoștințe. Vånătoarea de diplome a contribuit în mare măsură la devalorizarea sistemului de învățămånt din Romånia care a produs în ultimii ani multe rebuturi educaționale care astăzi îngroașă råndurile șomerilor și înjură guvernul că nu-și găsesc un job bun că, deh, doar au făcut o facultate.
Probabil că acum am atins limita și e bine că s-a întåmplat acest lucru în vremurile astea de criză cånd valorea chiar contează. Copiii, părinții, dascălii și politicienii trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că principala cale de reușită în viață e educația. Ca să ajungi Bianca lui Bote, Cruduța lui Leo de la Strehaia sau admiratorul etern al lui Guță, ce-i drept, nu ai nevoie nici de educație, nici de notă de trecere la Bac. Dar trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și să ne gåndim dacă pe viitor ne dorim oameni cu o educație solidă care să ne asigure pensia la bătrånețe sau o masă de manevră sensibilă la isterii politice și mare amatoare de „valori“ precum Mircea Badea sau Mihaela Rădulescu? În funcție de răspunsul la această întrebare trebuie să privim și să analizăm rezultatele acestui examen de bacalaureat. Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.