Acasă Politic Acordul cu CPI nu ameninta procesul de aderare a Romaniei la UE

Acordul cu CPI nu ameninta procesul de aderare a Romaniei la UE

DISTRIBUIȚI

La doar cateva ore de la adoptarea rezolutiei APCE, care solicita Romaniei sa nu ratifice acordul incheiat cu SUA in privinta acordarii imunitatii in fata CPI, premierul Adrian Nastase s-a intalnit ieri, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, cu presedintele CE, Romano Prodi, pentru a-i prezenta acestuia progresele inregistrate de Romania in ultimele luni in procesul de integrare in Uniunea Europeana, dar si pentru a-i expune motivele pentru care Romania a decis sa semneze acordul CPI cu Statele Unite. Premierul a aratat ca o consultare mai buna intre Romania si Uniunea Europeana ar putea evita, in viitor, aparitia unor neintelegeri similare si a afirmat ca spera ca problema acordului CPI sa fie rezolvata o data cu clarificarea relatiilor dintre UE si Statele Unite. Raportul anual al Comisiei Europene privind Romania, care va fi prezentat in urmatoarele zile, va reflecta progresele obtinute in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Intrebat daca apreciaza ca, prin semnarea acestui acord, Romania a decis in favoarea Statelor Unite si in dauna Uniunii Europene, Romano Prodi a afirmat ca nu este de acord cu o astfel de ipoteza, precizand ca acordul CPI a fost -doar o neintelegere- care s-a clarificat in final. Prodi a afirmat ca acest acord reprezinta o problema care trebuie tratata distinct de negocierile de aderare la UE. -Acordul CPI nu va fi reflectat in raportul Comisiei Europene pentru Romania, deoarece nu afecteaza in mod special negocierile de aderare. Noi nu santajam pe nimeni, nu acesta este stilul nostru. Mi-a parut insa foarte rau pentru incheierea acestui document, pentru ca eu cred ca, daca vrem sa fim membri ai aceleiasi uniuni, trebuie sa impartim decizii etice comune-, a spus Prodi. Presedintele CE a evitat insa sa precizeze daca anul 2007 poate fi considerat un termen realist de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Cotroceniul merge pe varianta UE

In acelasi timp, la Bucuresti, presedintele Ion Iliescu este de parere ca Uniunea Europeana nu va intra in conflict cu SUA in privinta Curtii Penale Internationale, in momentul de fata negocierile pe aceasta tema mergand pe linia gasirii unui numitor comun. -Nu cred ca ne aflam in fata unei situatii care sa produca o ruptura, chiar si politica, intre Europa si SUA. Nu asta este calea si nu acesta este spiritul relatiilor-, a afirmat Iliescu. Seful statului roman a declarat ca pozitia APCE in privinta semnarii de catre Romania a acordului cu Statele Unite referitor la CPI nu este diferita de punctul de vedere al autoritatilor de la Bucuresti. -S-a batut intr-o usa deschisa. Noi insine am spus ca vom astepta o pozitie comuna a institutiilor europene inainte de a-l ratifica in Parlament-, a precizat Ion Iliescu. El a adaugat ca nu exclude insa posibilitatea renegocierii acordului incheiat cu SUA. Intrebat daca este posibil ca acest acord sa fie renegociat, seful statului roman a afirmat ca -nimic nu este rigid si fix in lume sau in viata. Totul se adapteaza la realitati-.

APCE cere Romaniei sa zica -nu-

APCE a adoptat, miercuri seara, rezolutia privind -riscurile pentru integritatea Statutului Curtii Penale Internationale-, rezolutie care solicita Romaniei sa nu ratifice acordul bilateral incheiat cu Statele Unite. APCE a cerut statelor membre ale Consiliului Europei si tarilor cu statut de observator sa ratifice Tratatul de infiintare a CPI si sa nu incheie acorduri privind acordarea imunitatii, care ar putea compromite sau limita cooperarea cu Curtea.

Membrii Adunarii au adoptat un raport prezentat de parlamentarul elvetian Dick Marty, exprimandu-si -ingrijorarea fata de eforturile unor state de a submina integritatea Tratatului CPI- si cerand Romaniei – singurul dintre cele 44 de state membre ale Consiliului Europei care a semnat un acord bilateral cu Statele Unite – sa nu ratifice documentul.

Bush vrea cat mai multe acorduri

Presedintele american, George W. Bush, a declarat, miercuri, ca doreste sa incheie -cu toate tarile- acorduri bilaterale prin care sa se acorde cetatenilor americani imunitate in fata Curtii Penale Internationale. -Resping cu fermitate Curtea Penala Internationala. Nu vreau sa o accept. Nu vreau sa ajungem in situatia in care soldatii si diplomatii nostri ar putea fi adusi in fata Curtii-, a precizat presedintele american. Pana in prezent, 12 tari au incheiat cu Washingtonul acorduri bilaterale prin care se angajeaza sa nu extradeze cetateni americani in cazul in care instanta, cu sediul la Haga, va cere acest lucru, iar tratatul de creare a CPI a fost semnat de 80 de tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.