Acasă Politic Atenție la mecanismele competiției politice

Atenție la mecanismele competiției politice

DISTRIBUIȚI

După desfășurarea alegerilor pentru parlamentul european și a referedumul propus de Președintele Iohannis, numeroși politicieni și analiști au purces la analiza rezultatelor:
Liderii Partidului Național Liberal, cel care a obținut cel mai bun scor, și-au exprimat satisfacția pentru reușită și, în același timp, ferma dezaprobare pentru guvernarea PSD-ALDE cu rezultatele sub orice critică, din punct de vedere economic, politic și moral.
Partidul Social Democrat, al doilea clasat, dar cu o cădere dramatică a numărului de votanți și cu întemnițarea pentru corupție a liderului lor Liviu Dragnea, par să nu fi învățat nimic din înfrângerea suferită. Având (încă) majoritate în Parlament, guvernul PSD refuză cu impertinență să-și asume răspunderea pentru deficiențele în organizarea alegerilor în țară și mârșava împiedicare a sute de mii de români din diaspora de a vota.
Al treilea ca număr de voturi și foarte aproape de cel obținut de PSD, Alianța USR PLUS își sărbătorește victoria cu declarații generale lipsite în mare măsură de conținutul concret de care e atât de mult nevoie acum.
UDMR își numără adepții aproximativ 5,5% care de treizeci de ani nu face altceva decât să aștepte să le pice un nou avantaj pentru cererile lor nejustificate, votând cu „cel care dă mai mult”.
În rest, scoruri nesemnificative (PMP 4%, ALDE 4%) și un semn de întrebare cu partidulețul în curs de alcătuire (Pro România) al lui Victor Ponta care, cum era de așteptat, cu 6,5% joacă „la două capete”.
Imaginea post-electorală schițată mai sus trebuie însă privită în ansamblu. În acest scop, mă voi referi la analiza privind competițiile (economice, politice, militare etc) formulată în anul 1945 de matematicianul american John von Neumann. Denumită metaforic „Teoria Jocurilor” analiza formulează între altele o senzațională teoremă în care se arată că într-un univers competițional cu mai mulți „jucători” independenți, în mod inevitabil aceștia se grupează în două și numai două alianțe opuse.
Asta înseamnă că toți „jucătorii” se adună astfel încât, în funcție de conjunctura generală, există doar două tabere. Istoria marilor conflicte militare confirmă evident afirmația acestei teoreme, cel de-al doilea război mondial fiind poate cel mai clar exemplu în acest sens.
Revenind la situația politică din România de după alegerile din 26 mai, în funcție de conținutul Teoremei lui Neumann vom face următoarele observații:
1. Existența mai multor tabere în eșicherul politic actual este iluzorie. În realitate există doar două și numai două tabere și anume:
Tabăra succesoare a partidului comunist dinainte de 1990, care e reprezentată de PSD și aliații săi declarați (ALDE-Călin Popescu Tăriceanu) sau nedeclarați (Pro România-Victor Ponta).
Tabăra adversarilor neocomuniștilor reprezentată de PNL și Alianța USR PLUS.
Orice încercare de „independență” a unei formațiuni va eșua și, de facto, acțiunile ei se vor îndrepta volens-nolens spre strategia generală a uneia din cele două mari alianțe.
2. Cu toate divergențele interne, tabăra PSD manifestă o mare solidaritate pentru conservarea avantajelor, acest fapt conferindu-i o mare forță, dificil de învins.
3. PNL și cele două importante forțe adversare declarate ale PSD par a nu înțelege că doar prin solidaritate ar putea disloca monolitul răului din România. Orgoliile și ambițiile personale le subminează forța, făcându-le vulnerabile.
4. În mod evident, grupurile declarate anti-PSD sau „independente” nu vor putea reprezenta un adaus de putere pe drumul normalizării vieții politice din țară, decât înțelegând cele arătate la punctele 1-3 de mai sus și conformându-se mecanismului care guvernează competiția politică.
5. Deși, Constituția îi conferă Președintelui Iohannis rolul de mediator între forțele de pe eșicherul politic, în realitate poziția sa confirmă afirmațiile din Teorema lui John von Neumann. Și e bine că e așa…

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.