Acasă Politic Băsescu: România vrea să atragă investitorii turci în construcția de autostrăzi și...

Băsescu: România vrea să atragă investitorii turci în construcția de autostrăzi și domeniul energetic

DISTRIBUIȚI

România și Turcia vor intensifica cooperarea în domeniul comercial, dar și politic, au declarat președintele Traian Băsescu și omologul său turc, Abdullah Gul, într-o conferință comună susținută astăzi la Ankara. Potențialul relației este unul extrem de mare ținând cont de faptul că Turcia este principalul partener de afaceri al României din afara zonei Uniunii Europene, iar schimburile comerciale între România și Turcia însumau 4, 07 miliarde de euro la data de 30 noiembrie 2013, în creștere cu 2,09% față de perioada precedentă a lui 2012. ?ê?£eful statului român a îndemnat investitorii turci să intre pe piața din România și le-a promis acestora ajutoare de stat în accelerarea investițiilor în sectoare precum cel energetic, în infrastructură, dar și în turism. „O să încep cu un exemplu, există o firmă turcească care a început o investiție în România în domeniul prelucrării sticlei și care a primit un ajutor de stat de circa 18 milioane de euro pentru a produce sticlă în România. Plecând de la acest exemplu, România este interesată de participarea firmelor turcești în construcțiile care vor fi demarate la construcția de autostrăzi (buget UE). Suntem interesați de prezența firmelor turcești în domeniul alimentar, deoarece nu avem suficientă capacitate de prelucrare. Suntem interesați de prezența firmelor turcești în turism și energie, în special în zona privatizării centralelor nucleare și termocentralelor, dar și în partea de producere a energiei eoliene. Ne interesează în mod deosebit participări comune prin societăți mixte în piețele din Asia Centrală în țări precum Azerbaidjan Armenia, Kazahstan sau Turkmenistan. Sunt zone în care putem acționa împreună pe piețe terțe. Sunt firme turcești care au primit ajutoare de stat în România, nu există discriminări. Dacă au proiecte viabile, Guvernul României le va asigura condițiile pentru a putea investi în țara noastră”, a declarat Băsescu, întrebat de ziariștii turci în ce constă mai exact zona economică în care se dorește intensificarea relației bilaterale.

Întărirea flancului sudic al NATO și aderarea Turciei la UE, priorități imediate
 
Despre cadrul politic al conlucrării româno-turce în zona Mării Negre, șeful statului român a declarat că se dorește dezvoltarea Parteneriatului Strategic, consemnat bilateral în 2012. „Împreună ne aflăm în flancul sud-estic al NATO și împreună dezvoltăm sistemul antirachetă care sa protejeze Europa
în următorii ani. Aș vrea să remarc o consolidare deosebită în relațiile româno-turce în domenii precum lupta anti-tero, trafic de droguri și ființe umane”, a mai spus șeful statului. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a vorbit despre cooperarea la nivel militar și transpunerea experienței Turciei în ceea ce privește avioanele F-16 în practica militară românească, România achiziționând deja această tehnică de zbor ce va intra în dotarea forțelor armate ale României. În ceea ce privește aderarea Turciei la UE, Băsescu a declarat că acest obiectiv se află deja în linia de politică externă a României și că Bucureștii vor sprijini necondiționat în interiorul UE deschiderea cât mai rapidă și a cât mai multor capitole de negociere între Ankara și Bruxelles. 

Corespondență de la Ankara,
Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.