Acasă Actualitate România la Berlinală: Cosmina Stratan în Shooting Stars, însă niciun film în...

România la Berlinală: Cosmina Stratan în Shooting Stars, însă niciun film în competiție

DISTRIBUIȚI

Actrița Cosmina Stratan reprezintă România la a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin, în secțiunea Shooting Stars, însă niciun film românesc nu se regăsește în competiția oficială a Berlinalei, al cărei trofeu Ursul de Aur a fost câștigat în 2013 de "Poziția copilului" de Călin Peter Netzer.
În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Festivalul de la Berlin, atât prin selectarea unor pelicule în secțiunile evenimentului, cât și prin participarea unui număr mare de actori români în programul Shooting Stars.
Anul acesta, fără a avea un film în competiție, România se prezintă la Berlinale cu lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, selectat în Forum, o secțiune necompetițională dedicată documentarelor și filmelor experimentale regizate de cineaști tineri. Cea de-a 44-a ediție a secțiunii Berlinale Forum oferă pasionaților de cinema posibilitatea de a pătrunde în universul cineaștilor independenți, pasionați de impresia artistică și neinteresați de respectarea convențiilor, proiectând 28 de filme în premieră mondială și alte opt în premieră internațională.
Regizorul Corneliu Porumboiu declara pentru MEDIAFAX că filmul "Al doilea joc/ The Second Game" este "un proiect atipic", pe care l-a realizat "foarte repede". Regizorul român a menționat că în această producție el comentează un meci de fotbal împreună cu tatăl său.
În aceeași secțiune, Forum, va fi proiectată, tot în premieră mondială, pelicula "Pădurea e ca muntele, vezi?/ The Forest is Like the Mountains", regizată de Christiane Schmidt și Didier Guillian, o coproducție România/ Germania.
După Ana Ularu, Dragoș Bucur, Maria Popistașu, Ada Condeescu, Cosmina Stratan face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecționați în programul Shooting Stars, care are loc în timpul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
Ajuns la a 17-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizațiile membre ale EFP, printre care se numără și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentați tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacrați, regizori, producători de renume, directori de casting).
Pe de altă parte, "6,9 pe scara Richter", de Nae Caranfil, se numără printre cele 39 proiecte de lungmetraje alese din peste 30 de țări care vor fi prezentate la cea de-a 11-a ediție a Berlinale CoProduction Market, un eveniment care va avea loc în perioada 9 – 11 februarie. Evenimentul, organizat în paralel cu Festivalul de Film de la Berlin, oferă producătorilor din lumea întreagă posibilitatea de a se întâlni și de a discuta cu 450 potențiali parteneri financiari și coproducători.
În "6,9 pe scara Richter", obsesia pentru cutremurul care urmează, depresia și musicalul se vor împleti în acest film despre relația complicată dintre un tată și fiul său, creată în cheie comică.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.