Acasă Politic Boc și Băsescu – pe drumul revizuirii Constituției

Boc și Băsescu – pe drumul revizuirii Constituției

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a discuțiilor purtate marți între reprezentanții guvernului și președintele Traian Băsescu la Cotroceni, Executivul condus de Emil Boc a decis, ieri, să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituției, pe care îl va înainta președintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari, a anunțat premierul Romåniei. Șeful Palatului Victoria a declarat că acest act normativ este „produsul“ consultării dintre Executiv și președinte, proces care a durat aproape o lună. „Proiectul legii revizuirii Constituției este produsul consultării dintre Guvern și președinte, la nivel guvernamental și în cadrul Coaliției care susține Guvernul. De aproape o lună de zile ne consultăm cu instituția prezidențială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului“, a declarat Emil Boc, citat de Mediafax.

Reguli precise

De asemenea, Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult 10 zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus și programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar șeful statului nominalizează un alt prim-ministru. Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, aprobat miercuri de Guvern și înaintat președintelui. „Azi vom trimite președintelui acest proiect, președintele urmează, în condițiile în care va accepta acest proiect pe care l-am discutat, urmează să îl înainteze Parlamentului, președintele urmând să procedeze și la publicarea conținutului actului normativ, inclusiv spre mass-media, după ce și-l va însuși în forma aprobată azi de Guvern“, a adăugat Boc. Conform Constituției, revizuirea Legii supreme poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative. Proiectul de revizuire trebuie adoptat de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizată în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Președintele Traian Băsescu a primit, tot ieri, propunerea de inițiere a revizuirii Constituției, pe care a trimis-o, „în calitate de inițiator al revizuirii“ Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând ca apoi să o înainteze Parlamentului, a informat Președinția.

Opoziția reacționează

Reacțiile liderilor partidelor de opoziție nu au întårziat să apară. Președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, că aprobarea de către Guvern a proiectului de lege privind revizuirea Constituției reprezintă „un act jignitor“ și arată „disprețul profund“ al Executivului față de instituțiile statului de drept. Năstase consideră „deranjant, jignitor și umilitor“ faptul că Guvernul a aprobat un proiect de revizuire a Constituției la o zi după ce Parlamentul a aprobat constituirea unei comisii speciale de revizuire a legii fundamentale. Deputatul PNL Tudor Chiuariu a apreciat că proiectul de revizuire a Legii fundamentale este „o mini-Constituție pentru Marele Conducător“, pe care premierul Emil Boc l-a propus pentru a fi păstrat în funcție. „În schimbul păstrării sale în funcție, domnul Boc vrea să-i ofere iubitului cârmaci, Marelui Conducător o Constituție care să-i permită să-și satisfacă dorința nelimitată de putere“, a declarat, ieri, pentru Mediafax, deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.