Acasă Politic Chinurile facerii bugetului

Chinurile facerii bugetului

DISTRIBUIȚI

Hotarate sa nu piarda nici o batalie cu actuala putere politica, PD si PNL au decis sa faca o opozitie parlamentara sustinuta. Astfel, primul front cu PDSR s-a creat in jurul Legii bugetului, pe care cele doua formatiuni de opozitie o contesta cu vehementa. In timp ce PD a ales sa atace proiectul plecand de la premisa ca el este neconstitutional, PNL a hotarat sa bombardeze legea cu o multime de amendamente si sa se bata pentru fiecare dintre ele. (C.D.)


PD acuza bugetul de neconstitutionalitate

Deputatul PD Adrian Videanu, membru in Comisia de buget-finante, a declarat ieri ca impreuna cu colegii sai de partid i-au prezentat ieri ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, -riscul de neconstitutionalitate- al proiectului de buget pe 2001. Videanu a precizat ca acest risc provine din faptul ca bugetul nu se reglementeaza exclusiv pe cadrul legislativ existent, asa cum cere Constitutia. Si, pentru a-si sustine afirmatiile, deputatul democrat a adus ieri ca exemplu modificarea Legii 118 privind Fondul National al Drumurilor, care se afla in stadiul de discutii in comisiile parlamentare, iar efectele ei, circa 3.000 miliarde de lei, au fost deja luate in calculul bugetului pe anul in curs. De asemenea, Ordonanta Guvernului Nastase privind cresterea accizelor a fost luata si ea in calcularea bugetului, fara a fi inca publicata in -Monitorul Oficial-. In acest din urma caz, parlamentarii PD au primit asigurari din partea ministrului Tanasescu ca -Monitorul Oficial- de astazi va avea, in cuprinsul sau, ordonanta privind cresterea accizelor. De asemenea, democratii i-au solicitat ministrului finantelor informatii privind influentele negative asupra bugetului ale Ordonantei 73 privind impozitul pe venit. In functie de raspunsurile primite, democratii vor decide daca vor da vot pozitiv sau negativ bugetului pe acest an. (Iulia Nueleanu)


Stolojan va superviza toate amendamentele PNL la buget

Adoptarea Legii bugetului cu viteaza supersonica i-a mobilizat pe liberali pentru a depune in timp optim avalansa de amendamente pe care o pregatesc. Ieri, toate propunerile urmau sa se concentreze la nivelul grupului de lucru al economistilor PNL, iar astazi, deputatii si senatorii se vor intalni cu Theodor Stolojan, seful Consiliului National, pentru a se stabili strategia comuna si forma finala a amendamentelor liberale. Luni dimineata, parlamentarii liberali vor veni cu doleantele financiare ale teritoriului, astfel incat luni sa depuna oficial, in numele PNL, toate amendamentele reprezentand pozitia -centrului- si a circumscriptiilor. (M. Iamandi)


PNL acuza PDSR ca vrea sa aplice opozitiei -injectia letala-

Deputatul liberal Titus Gheorghiof a criticat ieri -naravul- pedeseristilor din Camera de a incalca procedurile parlamentare – ultimele trei zile fiind considerate semnul ca PDSR vrea sa aplice Opozitiei -injectia letala-. Astfel, viceliderul grupului deputatilor liberali a aratat ca partidul de guvernamant a incalcat dreptul parlamentarilor de a studia si de a face amendamente la interval de cinci zile de la depunere. Calendarul de adoptare a legii face ca PDSR sa-si incalce toate regulile de lucru parlamentare, statuate in regulamentul sedintelor comune, care prevede expres acest termen pentru buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.