Acasă Politic Coaliția a derapat la votul listei magistraților pentru CSM

Coaliția a derapat la votul listei magistraților pentru CSM

DISTRIBUIȚI

Fără să țină cont de faptul că pe lista magistraților propuși spre validare se află și trei candidaturi (n.r. – a lui Dan Nicolae Chiujdea, a Lidiei Bărbulescu și a lui Dan Lupașcu) contestate vehement de colegii lor de breaslă, senatorii coaliției au făcut ieri jocul opoziției la votul pentru componența CSM (n.r. – Consiliul Superior al Magistraturii), în contextul în care justiția românească are încă probleme serioase de imagine la Bruxelles, iar aderarea la spațiul Schengen se află sub semnul întrebării. Astfel, absența a patru senatori PDL de la vot, coroborată cu trădarea senatorilor UNPR și a unei părți dintre cei ai UDMR, a făcut ca plenul Senatului să valideze ieri – cu 64 de voturi „pentru“ și 60 „împotrivă“ – lista celor 11 membri ai CSM-ului, care cuprinde și numele magistraților Chiujdea, Bărbulescu și Lupașcu, ale căror mandate au fost complementare, nefiind trimise de CSM spre validare. Pe de altă parte, această sincopă din cadrul coaliției de guvernare în chestiunea structurii CSM-ului arată deficiențele existente în angrenajul acestei alianțe care, deși a făcut față moțiunilor de cenzură ale opoziției, se macină din interior ca urmare a trădărilor partenerilor de la UDMR și UNPR. „Singurul lucru la care mă refer este modul cum s-a derulat votul din plen (n.r. – pentru validarea membrilor CSM). La votul cu bile senatorii UDMR și ai UNPR au votat cu spatele, Cseke Attila, ministru în Cabinetul Boc, a votat în favoarea PSD-PNL și Șerban Mihăilescu. Președintele trebuie să taie pisica în această coaliție deoarece nu se poate să fii la guvernare și să votezi în favoarea opoziției“, ne-a declarat senatorul PDL Iulian Urban. Potrivit acestuia, senatorii democrat-liberali și-au făcut treaba bine, votând împotriva validării listei cu magistrații contestabili ai CSM, însă trebuie date sancțiuni în interiorul coaliției.

Trădare în favoarea intereselor opoziției!

„Senatorii PDL și-au făcut bine munca, însă de acum e treaba președintelui! Chestia cu încrederea în coaliție nu există, dovadă fiind faptul că Verestoy Attila s-a dus la Rădulescu să conteste votul cu bile la vedere!“, ne-a precizat Iulian Urban. Pe de altă parte, surse din PDL au menționat pentru „Curentul“ că la votul de ieri din plen pentru validarea magistraților CSM au lipsit următorii senatori democrat-liberali: Dumitru Oprea (aflat în vacanță în SUA la copii), Mihai Stânișoară (bolnav), Dorel Jurcan și Marius Necula.
În fond, dacă ei ar fi fost prezenți la muncă, votul ar fi fost de 64 la 64 – fără a se mai ține cont de trădarea UDMR și a UNPR. Dincolo de aceste sincope interne din cadrul coaliției, lista CSM validată ieri de votul plenului Senatului mai conține un nume contestat de către Agenția Națională de Integritate (n.r. – ANI): Victor Alistar, propus din partea societății civile. Potrivit unor surse interne citate ieri de agenția HotNews.ro,  oficialii ANI i-au trimis o adresă președintelui Senatului, Mircea Geoană, prin care contestă validarea lui Victor Alistar ca membru al CSM întrucât acesta nu poate ocupa o funcție timp de 3 ani după ce în 2009 a primit o constatare de incompatibilitate.

Alistar, membru în CSM cu probleme de incompatibilitate!

În acest sens, ANI arată că verdictul în cazul lui Alistar a rămas definitiv și irevocabil, după ce acesta nu a contestat decizia în termenul prevăzut de lege. Practic, prin includerea lui Alistar pe lista validată de senatori pentru CSM, deciziile acestui for devin nule pentru că incompatibilitatea acestuia este evidentă. La rândul său, președintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că votul de validare a membrilor CSM din Senat demonstrează că „rațiunea și bunul-simț“ au câștigat împotriva „ordinelor politice“ ale președintelui Traian Băsescu. „Am primit o veste bună pentru că astăzi, la Senat, rațiunea și bunul-simț au câștigat împotriva ordinelor politice ale domnului Traian Băsescu. 64 de senatori, ceea ce înseamnă nu doar parlamentari ai PSD și PNL, ci și din alte grupuri politice, au votat pentru ca totuși România să aibă un CSM“, a afirmat președintele social-democraților. Potrivit acestuia, este „revoltătoare“ atitudinea șefului statului, Traian Băsescu, care dorește ca justiția să  fie „subordonată politic“. „E revoltător și condamnabil că, în 2010, președintele Traian Băsescu și PDL încă mai cred că justiția trebuie să le fie subordonată politic, încă mai cred că trebuie să voteze împotriva independenței Justiției. Și atunci, evident, ne mirăm degeaba de ce nu suntem primiți în Schengen, de ce avem în continuare Mecanism de Cooperare și Verificare pe justiție“, a adăugat liderul social-democraților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.