Home Politic Comunitate Nationala de Informatii, subordonata CSAT

Comunitate Nationala de Informatii, subordonata CSAT

DISTRIBUIŢI

In sedinta de ieri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la care au participat atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu, s-a hotarat infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), care va functiona in subordinea directa a CSAT. Invingand opiniile divergente de pana acum, cel care va controla CNI va fi presedintele Basescu. In aceeasi sedinta, cei patru adjuncti ai directorului SIE au fost trecuti in rezerva, cu multumiri.


In sedinta de ieri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la care au participat atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu, a fost creata o noua structura de informatii, extrem de importanta pentru securitatea nationala Romaniei. Dupa modelul Statelor Unite ale Americii si a mai multor state europene, serviciile de informatii, interne si externe, ale tarii au fost reunite sub umbrela Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), care va functiona in subordinea directa a CSAT.

Cu acelasi prilej, au fost trecuti in rezerva toti cei patru adjuncti ai directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Gheorghe Fulga. Prin hotarare a CSAT, de acum inainte directorul SIE va avea doar doi adjuncti, generalii Vasile Sarca si Silviu Predoiu. Cei patru adjuncti care au fost trecuti in retragere, generalii Marcel Alexandru, Niculaie Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru, au primit multumiri din partea presedintelui pentru activitatea depusa. In afara de Constantin Rotaru, care avea deja patru stele (gradul maxim), ceilalti adjuncti au primit, la retragere, cea de a patra stea de general. De asemenea, generalul Dan Chiriac si generalul Constantin Rotaru au fost decorati cu Ordinul -Steaua Romaniei-, pe care ceilalti doi colegi ai lor il primisera cu putin timp inainte.

CNI va controla serviciile de informatii

Nou-infiintata CNI este, dupa definitia din hotararea CSAT, -reteaua functionala a autoritatilor publice din sistemul securitatii nationale bazata pe unitatea de scop, obiective si strategie, asigurata prin informatiile furnizate de urmatoarele structuri, denumite si componente ale CNI: Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii a Apararii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor-.

Pentru a coordona noua structura, in cadrul CSAT se va infiinta Comitetul coordonator pentru comunitatea nationala de informatii, compus din consilierul prezidential pentru securitate nationala (functie ocupata de Vasile Blaga, inainte de a deveni ministru, post acum neocupat), directorul Serviciului Roman de Informatii (Radu Timofte), directorul Serviciului de Informatii Externe (Gheorghe Fulga), ministrul apararii nationale (Teodor Atanasiu), ministrul afacerilor externe (Razvan Ungureanu), ministrul administratiei si internelor (Vasile Blaga), ministrul justitiei (Monica Macovei) si consilierul premierului pentru probleme de securitate (Gheorghe Constantin).

Principalele atributii ale comitetului sunt: asigurarea coerentei actiunilor CNI, in raport cu strategia de securitate a Romaniei, avizarea planului de prioritati informative, propunerea spre aprobare a cheltuielilor si dotarilor de utilitate si interes comune, pentru toate componentele CNI, supervizarea cooperarii intre serviciile secrete, colaborarea cu tarile NATO, UE si cu alti parteneri externi si actualizarea legislatiei din domeniul informatiilor.

Capitanul Basescu va conduce nava CNI

Chiar daca CNI va functiona in subordinea CSAT, cel care o va controla, in realitate, va fi presedintele Traian Basescu. Activitatea de zi cu zi a CNI va fi supervizata de alte doua organisme: Consiliul operativ al comunitatii nationale de informatii si, in subordinea acestuia, Oficiul pentru Informatii Integrate. Consiliul operativ va fi condus de consilierul prezidential pentru securitate nationala iar Oficiul de catre consilierul de stat din cadrul Departamentului pentru securitate nationala al Administratiei Prezidentiale, gen. Constantin Degeratu. Cel mai probabil, in functia de consilier prezidential pentru securitate nationala va fi numit actualul consilier politic al presedintelui, Claudiu Saftoiu. Acesta s-a ocupat, in ultimele luni, de medierea pozitiilor divergente ale fortelor politice si ale reprezentantilor serviciilor secrete in ceea ce priveste rolul si subordonarea CNI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.