Home Politic Consilierii lui Ponta au făcut un sondaj care poate pregăti suspendarea lui...

Consilierii lui Ponta au făcut un sondaj care poate pregăti suspendarea lui Băsescu

DISTRIBUIŢI

 

Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, CSCI, companie de sondare condusă de Dan Sultănescu, consilierul premierului Victor Ponta, a dat publicității un sondaj de opinie numai bun de gâdilat orgoliul șefului de la Palatul Victoria. Cum era de așteptat, Ponta și PSD câștigă tot, și la europarlamentare și la prezidențiale , indiferent de contracandidații care ar îndrăzni să i se opună la prezidențialele din toamnă. Spre deosebire de alte sondaje, acesta ne spune și cum privesc românii intențiile dreptei de coagulare, după alegerile europarlamentare, semn că acest fenomen nu numai că preocupă dar a și început să dea bătăi de cap în zona Kiseleff. Astfel, potrivit datelor sondajului, crearea unei coaliții de dreapta sub Crin Antonescu este respinsă de 50% dintre cei intervievați. Nici Traian Băsescu nu este personajul în jurul căruia ar trebui să se unească dreapta, potrivit datelor aceluiași sondaj, citate de Agerpres. Ideea potrivit căreia partidele de dreapta din România ar trebui să se unească în jurul președintelui Traian Băsescu nu este în acord cu părerea a 56% dintre respondenții sondajului. Cu alte cuvinte, nimeni nu e potrivit să se opună lui Ponta și, prin urmare, dacă e să dăm crezare datelor CSCI, dreapta ar trebui să rămână la fel de dezbinată cum este și astăzi spre mulțumirea și victoria lui Victor Ponta.

Privind spre alegerile prezidențiale, Victor Ponta domină în continuare de departe topul prezidențiabililor cu 43 de procente, fiind urmat la mare distanță desigur de Mihai Răzvan Ungureanu cu 21% și Crin Antonescu cu 9%. De asemenea, sondajul dă ca sigură obținerea a jumătate din mandatele de europarlamentari de către alianța adunată în jurul PSD. Astfel, datele arată că PSD se consolidează la peste 40%, în timp ce PNL a coborât la 15%, PDL a ajuns la 12%, iar PMP înregistrează 9%. PPDD și FC încă nu reușesc să depășească pragul de intrare în Parlamentul European, spre bucuria lui Ponta, al cărui parttid obține mai multe mandate la redistribuire.

Întrebare pregătitoare pentru suspendare?

În sondajul realizat de CSCI se acordă multă atenție președintelui Traian Băsescu. Pe lângă întrebarea referitoare la coalizarea dreptei în jurul lui Traian Băsescu, idee de care românii par să fugă precum dracu de tămâie dacă luăm în considerare datele sondajului, și-a mai făcut prezența o alta, legată de campania electorală.
Conform sondajului, 70% dintre respondenți consideră că „implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală a PMP reprezintă o încălcare gravă a Constituției României și contravine poziției sale de președinte al tuturor românilor”, în timp ce 30% dintre cei intervievați sunt de părere că „este normal ca președintele Traian Băsescu să poată susține explicit un partid politic în campania electorală, în cazul de față PMP, ca oricare alt cetățean”. Cu alte cuvinte, românii, într-o proporție covârșitoare, consideră că Băsescu încalcă Constituția . Interesant este că sondajul cu răspunsul la această întrebare apare chiar în săptămâna în care Curtea Constituțională se va pronunța asupra unei solicitări trimise de PSD privind implicarea președintelui Băsescu în campania electorală. Atfel, sondajul ar putea fi invocat pentru începerea demersurilor de suspendare, indiferent de decizia CCR, pe motiv că poporul e suveran și el trebuie să se pronunțe la referendum.

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.