Home Economic-Financiar Patronatele din Portul Constanța amenință cu suspendarea activității

Patronatele din Portul Constanța amenință cu suspendarea activității

DISTRIBUIŢI

 

Membrii organizației patronale ”Operatorul portuar” Constanța afirmă că își vor suspenda activitatea, pentru a se alătura protestelor anunțate de Federația Națională a Sindicatelor Portuare cu privire la intenția Guvernului de a trece Portul Constanța în administrarea consiliului local.

 

„Organizația Patronală ‘Operatorul portuar’ Constanța a luat act de anunțul făcut de Federația Națională a Sindicatelor Portuare, prin președintele Federației, dl. Mircea Burlacu, prin care lucrătorii portuari își arată intenția de a demara acțiuni de protest cu privire la intenția Guvernului României de trecere a acțiunilor Portului Constanța către Consiliul Local Constanța”, se arată într-un comunicat al organizației, citat de Agerpres.

 

„Operatorul portuar” Constanța își exprimă solidaritatea cu Federația Naționala a Sindicatelor Portuare. Mai mult, membrii patronatului vor suspenda conform legislației în vigoare, activitatea, pentru a se alătura propriu-zis protestelor, până la rezolvarea imediată a solicitărilor, se menționează în comunicat.

 

„Lipsa de răspuns a Guvernului României poate duce în această situație până la blocarea efectivă a Portului Constanța”, subliniază membrii organizației.

 

Organizația patronală „Operatorul portuar” reunește 33 de companii care își desfășoară activitatea pe domeniul portuar.

 

În cadrul companiilor membre ale organizației patronale lucrează peste 6.000 salariați, reprezentând mai mult de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar. Companiile membre ale organizației patronale, prin activitatea desfășurată, contribuie cu peste 85% la veniturile Administrației Portului Constanța (CN APM).

 

Contribuția organizației patronale la bugetul local prin activitatea desfășurată este de circa 2.000.000 euro/trei ani (2011 — 2013), ceea ce reprezintă aproximativ 30% din acesta. Contribuția organizației patronale la bugetul de stat este de 45.000.000 euro/trei ani (2011 — 2013).

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, sâmbătă, la Tulcea, că membrii Comisiei Europene se vor pronunța cu privire la intenția autorităților române de a transfera 13% din acțiunile deținute la Portul Constanța la administrația locală.

 

”Menținerea unui centralism la nivelul Ministerului Transporturilor în Portul Constanța nu are legătură cu realitățile europene. Mai mult, în anul 2008, atunci când s-a făcut transferul gratuit a 20% din acțiuni, nimeni nu a cerut acordul Uniunii Europene. Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului și în administrarea ministerului și am cerut să se pronunțe dacă se creează un avantaj nelegal Consiliului local Constanța prin acest transfer”, a spus ministrul, într-o conferință de presă susținută la Tulcea.

 

Potrivit acestuia, dacă CE va fi de acord, autoritățile române vor începe demersurile pentru a obține avizele din partea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Justiției, apoi vor scoate la bursă un pachet de 14% din acțiunile deținute la Administrația Portului Constanța.

 

”Vorbim despre o societate care doar administrează portul, acționariatul acesteia aparținând statului român. Transferul gratuit a 13% din acțiuni și scoaterea pe bursă a 14% din acțiunile deținute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului legată de apartenența României la UE. Vrem ca autoritatea centrală și cea locală să aibă reprezentare egală în acționariatul Portului Constanța, după modelul european”, a precizat ministrul.

 

Autoritățile române se așteaptă în acest context la o scădere a evaziunii fiscale, dar și a muncii la negru, cu atât mai mult cu cât în prezent numărul angajaților portului constănțean reprezintă 10% din cel al angajaților unității de acum peste 25 de ani, atunci când activitatea portului era mai scăzută decât cea din zilele noastre.

 

Referindu-se la intențiile anunțate privind organizarea unor proteste în Portul Constanța din cauza deciziei autorităților române, ministrul Transporturilor a precizat că ”operatorii privați nu au legătură cu acționariatul APC”.

 

Și celelalte porturi dunărene din România, cu excepția celor de la Brăila și Galați, vor fi transferate autorităților locale, potrivit ministrului Șova, răspunsul CE cu privire la legalitatea acestor demersuri urmând să fie primit în maximum o lună de la transmiterea sesizărilor de către autoritățile române.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.