Acasă Politic Cortina

Cortina

DISTRIBUIȚI

Gata, punct, game over, basta. Cade cortina peste acest an electoral soios care ne-a hranit cu circ si ne-a furat din paine. Ati auzit tot ce se putea auzi. Injuraturi, scuipati zgomotosi, minciuni elevate si minciuni grosolane, manipulari fine si colportari ordinare. A nins cu documente top secret scoase din mansetele liderilor politici. Tara s-a umplut de fluturasi, de molii veninoase, iar lumea s-a plimbat cu autocarul la vot. A fost o campanie dupa chipul si asemanarea lui Emil Ghergut. Schimonosita, ticaita, cu ochii cand inchisi, cand deschisi. Asa s-a si pus stampila.

Oamenii, fie ca au vrut, fie ca n-au vrut, au primit in casele lor aceleasi personaje care au luat camerele de luat vederi in brate inca din urma cu 15 ani. Au aparut si fete noi care, printr-un mimetism bolnavicios, au tinut trena mentorilor lor. Politicieni, analisti de ocazie, ziaristi cu coloana vertebrala tasata sau chiar fracturata, toti si-au exhibat frenetic umorile, complexele, razbunarile personale ori interesele de aceeasi natura. Toti si-au tipat optiunile politice, si-au aratat desuurile la camera, pe hartia tipografica, pe strada, la cutia postala, pe oriunde ar fi putut sa ajunga la voi. Si au ajuns.

Gazetele s-au transformat in repartitoare de voturi, formatorii de opinie in purtatori de arcan pe drumul spre urne, sindicalistii in politicieni si politicienii in lideri ai celor multi.

Gata, duminica se pune capacul pe hazna. Hm, m-am grabit cand am spus asta. De fapt, se pune capacul pe hazna? Partial color. Dar cade cortina. Cade peste anul electoral. Asta e bine. Se va ridica insa in urmatorii patru ani cortina de peste sticla televizoarelor, de peste maldarul de ziare, despre care spunea cineva ca trebuie sa le citesti pe toate cu atentie ca sa afli informatia reala. Si daca informatia e virusata din plecare?

Ce gasim dupa aceste alegeri? O Romanie inca in spatele cortinei de catifea a Uniunii Europene, saraca lipita, dar plina de milionari in euro.

O Romanie care-si pune hainele cele mai bune cand merge la Mall sa-si lipeasca nasul de vitrinele scumpe, mestecand zgomotos dintr-un hamburger plin de E-uri. O Romanie care se imbraca de la second-hand, cu sport second-hand, cu politica second-hand, cu… Dumnezeu inainte.

Si totusi o Romanie de jeep-uri, de vile in sau fara rate, de prafuri trase in cluburi cu preturi uriase, de -badigarji- cu cefe late… degeaba.

O Romanie fardata cu amestecuri de roz si gri se taraie spre Europa plina de vanataile acestui an electoral. Cade cortina doamnelor si domnilor, dar saltimbancii, bufonii, echilibristii, maimutele cu poteci pe creier, hienele, camilele, oratorii si falsii mesia raman la locurile lor.

V-ati imaginat vreun moment ca dumneavoastra sunteti pe scaune si ei pe scena? Ati gresit. Dumneavoastra sunteti pe scena. Peste dumneavoastra trag ei cortina pe care au ridicat-o un an numai ca sa va puna o urna in mijloc si sa va sopteasca sufleorul din culise pe cine sa alegeti. V-au urmarit cu interes cand ati jucat baba oarba, cand v-au invartit ca sa va pierdeti notiunea spatiului in care traiti. Apoi v-au purtat prin spate decoruri cu eterna si fascinanta Romanie, v-au aruncat flori si pensii, si rosii, si cartofi, si paine. V-au aplaudat la scena deschisa si v-au facut sa va simtiti importanti. Acum, dupa aceasta duminica si dupa aplauze, cade cortina. Puteti ramane in spatele ei pana peste patru ani. Prin culise nu se poate iesi, pentru ca tot ei le stapanesc mai bine. Asta e meseria lor.

Cade cortina. A fost aceeasi piesa de teatru absurd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.